Etiketterfaktainformation
Läst 18809 ggr
DesK
2011-11-23, 13:31

Upphovsrättslagen

Upphovsrättslagen innebär att du inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram och så vidare) utan dennes medgivande.

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.
Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna det vill säga att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär till exempel att du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.
När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster.
Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren till exempel uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.
Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika bra (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

Observera! Denna artikel är skriven av Niklas.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

  • Redigerat av vendelay 2020-09-12, 11:46
[TrevorS]
2011-11-23, 13:33
#1

Bra inlägg. Skrattande

DesK
2012-03-29, 10:04
#2

En bloggare har "lånat" en artikel från Matbröd, jag kontaktade bloggaren och bad henne att omedelbart ta bort artikeln från hennes sida. Hon bad om ursäkt och tog bort den. Sannolikt visste hon inte att man inte får göra så.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2012-03-29, 13:56
#3

mycket bra påminnelser för oss alla.. så man håller sig alert

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2012-12-10, 11:50
#4

Puttar upp den här tråden lite.Skrattande

Anterrabae
2012-12-10, 15:28
#5

Då ska jag passa på att fråga, om jag har recept i en kokbok, får jag lägga upp det på nätet då om jag berättar vilken bok jag hämtat det ifrån? Berättar om vem kocken är? Har fått frågor om nordafrikansk mat, har ett par sådana kokböcker, men vågar inte bjussa på recepten eftersom jag inte hittat på dem, eller modererat tillräckligt?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Lemongrass
2012-12-12, 08:48
#6

Recept skyddas inte av upphovsrätten, så du är fri att lägga upp recept från dina kokböcker på nätet. Du behöver inte ens berätta varifrån recepten kommer, men det kan man ju göra ändå av intresse och artighet.

Tänk dock på att det bara är ingredienslistan och själva tillvägagångssättet som är fritt att kopiera. Vill du vara helt på den säkra sidan så omformulerar du tillvägagångssättet.

Läs mer på http://www.alis.org/index.php?id=235&parent=98

Anterrabae
2012-12-12, 10:14
#7

Tack! Jag har grubblat och funderat och inte fått ihop det tidigare, men nu lossnade en hel del :) Ska kolla mer på länken! Tack igen :D

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2012-12-12, 10:24
#8

Detta är nog lite av en slamkrypare! Att lägga ut enstaka recept ur en kokbok är okej, men man får inte lägga ut alla recept, eller mer än ett fåtal recept ur en och samma kokbok, utan upphovsmannens tillstånd.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2012-12-12, 11:02
#9

Nä det är klart :) har varit lite förbryllad för jag har ju sett upplagda recept, men inte varit säker på vad man får och inte.. Å ena sidan har det känts som annans material dvs med upphovsrätt, men samtidigt ingen som reagerat ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

veggie4every1
2016-03-04, 16:12
#10

En alltid lika aktuell artikel.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Zepp
2016-03-25, 15:37
#11

Eh.. grejen är att man får lov att använda andras publicerade alster och publicera dessa själv om det ingår i en egen publikation!

Det man alldrig får lov att göra och som är straffbart är att dels påstå att man själv är upphovsman, dels att det är själva upphovsmannen som har rätt till den ekonomiska ersättningen för själva verket.

När någons verk ingår som en del av ens eget verk.. då är det ett helt nytt verk.

Dvs om man publicerar någon annans verks så har alltid upphovsrättsinnehavaren rätt till sin ersättning.

Om man citerar, kritiserar eller på annat sätt använder någon annans verk som en del av sitt eget så gäller att man anger vem som är upphovsman, till de delar som man använder sig av.. däremot behöver man inte fråga om lov eller ersätta densamma.. så länge ens egen artikel/verk håller tillräcklig hög intellektuell nivå!

Dvs det skall inte bara vara ett sätt att tjäna pengar på andras arbete.

Kriteriet för vilka alster som får lov att användas är om de är allmänna, dvs om de är utgivna/publicerade på sådant sätt att de är till allmänheten utgivna.. dvs att vem som helst kan om de vill och har råd att köpa alstret!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ninja99
2016-03-26, 10:07
#12

#11 "Det man alldrig får lov att göra och som är straffbart är att dels påstå att man själv är upphovsman, dels att det är själva upphovsmannen som har rätt till den ekonomiska ersättningen för själva verket." Hur menar du nu? Du skriver att det är straffbart "att det är själva upphovsmannen som har rätt till den ekonomiska ersättningen"..? Jag hoppas att det inte är så du menar, utan att du bara lyckades formulera dig lite olyckligt.

Zepp
2016-03-26, 12:39
#13

Eh.. kanske litta tokigt formulerat?

Dvs man kan inte ändra litta grann och sen ta ekonomisk ersättning för någon annans alster!

I de fallen pratar man om kopia eller plagiat.

I andra fall får man tex lov att göra en pjäs av någons bok.. tillomed en parodi/travesti av någons bok.

Kopior av någons tavlor får oxå lov att göras så länge man inte uppger att de är original.. och då bör de oxå märkas KOPIA av XXs verk.

Och vill man sälja dessa tavlor och upphovsmannen lever så har denne fortfarande rätt till ekonomisk ersättning.

För då är alstret inte av tillräcklig intelekuell nivå, dvs man har inte skapat det själv.

Infogar man en bild från tex en dagstidning i en artikel.. typ på iFocus så skall länk bifogas och man får lixom inte heller tjäna pengar på den.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen