Etiketterinformationfakta
Läst 106548 ggr
[TrevorS]
2010-11-26, 12:33

De olika sorters ris.

Det finns många olika sorters ris och här är de vanligaste samlade, hur man tillreder, lite om ursprung, vad de passar till. Hur man kokar dem i ugn och hur man gör olika sorters gröt av risen.

DSCF2080.JPG

DE OLIKA SORTERNA

DSCF2083.JPGBASMATIRIS
Basmati betyder "väldoftande" och odlast i Indien och Pakistan ovh klibbar sig inte. Det är ett aromatiskt och långkornigt ris som är populärt i indiskt kök, det blir fluffigt och är inte så klibbigt och passar därför bra i curryrätterna. Det finns i två former, polerat vitt och råris (brun/gul, innehåller även mer näringsrik), men i Sverige är det vita polerade basmatiriset vanligast.

Tillredning:
Detta ris är väldigt lätt att tillreda. Skölj noga av i vatten och låta koka på låt temperatur i dubbel mängd vatten (med lite salt i) som ris i cirka 20 minuter tills vattnet kokat bort.

Krydda och passar till:
Riset passar utmärkt med olika kryddblandningar. Det vanligaste är att sätta färg på riset med gurkmeja. För att få fram mer smak kan man fräsa färdigkokta riset med hackad lök, kryddor och margarin eller olja (tillsätt då någon matsked vatten). Några andra kryddor som passar sig bra med riset är kardemumma, kanel, kryddnejlikor och ingefära. Man kan även koka detta riset med lite vinäger. För att få fram en liten sötma kan man koka riset med lite ljus sirap.

Passar bra till färsrätter, grytor, soppor och risotto.

DSCF2081.JPGJASMINRIS
Är ett klibbigt ris med en god risdoft. Riset odlar främst i Thailand men också i hela sydostasien. Innehåller även naturligt Jasminsmaken.

Tillredning:
Detta ris är väldigt lätt att tillreda. Skölj noga av i vatten och låta koka på låt temperatur i dubbel mängd vatten (hellst utan salt) som ris i cirka 20 minuter tills vattnet kokat bort.

Krydda och passar till:
Kanel passar bra i Jasminris (blandas när det kokas) serveras då till tomaträtt eller färsrätt.

Passar bra till färsrätter och biffar.

DSCF2084.JPGRISOTTORIS/AVORIORIS/CARNAROLI/ARBORIO/ARBORIO
Den har många namn och är ett ris som passar sig utmärkt till risotto. Riset är bra på att suga upp mycket vätska, blir väldigt mjuk och krämig, klibbar inte heller ihop sig som en gröt. Arborio anses även vara det "äkta" risottoriset men är lite svårare att få tag i här i Sverige.

Tillredning:
Skölj riset noga, koka upp dubbel mängd vatten och tillsätt riset, låt småputtra på låg temperatur i ca 30 minuter under lock.

Krydda och passar till:
Det vanligaste är att salta och krydda med gurkmeja.

Passar prefekt i risotto, färsrätter, grytor och soppor.

DSCF2079.JPGRÅRIS/FULLKORNSRIS/BRUNRIS
Ett råris är riset med yttersta skalen av riskornet skalat och den näringsrika "silverfärgade" hinnan som finns naturligt på riset sitter kvar.  Det klibbar mindre än det polerade riset. Den har en lite annorlunda smak och beskrivs oftast som nötig arom.

Tillredning:
Riset har en längre koktid eftersom den inte är polerad. Kokas med lite mer än dubbel mängd vatten som ris och kokas ca 45 minuter.

Det finns även en till variant av riset som är behandlad för att få kortare koktid och tar då mellan 10-20 minuter.

Krydda och passar till:
Eftersom den har en liten speciell smak är det bra att krydda, bästa sätt är att koka upp riset med en liten bit grönsaksbuljongstärning. Det går utmärkt att fräsa med lite vitlök i margarin eller olja, tillsätt då någon matsked vatten.

Passar till färsrätter och biffar.

DSCF2082.JPGSUSHIRIS/GLUTINOUSRIS/JAPANESERIS
Ett klibbigt, rundkornigt ris som pämpar sig för sushi. Något intressant med sushi är att det egentligen inte har något med rå fisk att göra vilket många tror. Traditionsvis i Japan är baserad på risvinäger, serverades oftast till rå fisk men det är var inte nödvändigt. Alternativ till sushi-riset är grötris som är väldigt likt och liknande risarom. Man kan även göra sake på sushiriset.

Tillredning:
Skölj riset noga. Blötlägg riset i kallt vatten i cirka 1 timme. 1 dl ris med 1,5 dl vatten. Koka sedan under lock på svag värme i 15-20 minuter.

Krydda och passar till:
Det är ovanligt med speciella kryddor men risvinäger tillsätts oftast. Riset brukar rullas ihop i sjögräsblad med fyllning av avokado och gurkstavar. Nigiri är vanligt att man serverar riset som, det gör man genom att forma riset till en gudde med till exempel avokadobit eller gurkbit ovanpå och äts kall. Onigiri serveras bollarna med eller ytan fyllning rullade till bollar och äts varmt.

Serveras som till/som sushi eller kokas gröt på.

DSCF2083.JPGGRÖTRIS
Grötris är ett rundkornigt ris som lätt suger åt sig vätska, sväller väl och blir väldigt klibbigt. Det finns två sorters grötriser det enda är polerat som är riktigt vitt och opolerat som har silverhinnan kvar. Det finns även värmebehandlat vilket gör att tiden kortars ner när man tillreder. Man kan även använda detta ris istället för sushiris då det är billigare och väldigt likt i konsistens och smak.

Tillredning:
Skölj riset noga. Blötlägg riset i kallt vatten i cirka 1 timme. 1 dl ris med 1,5 dl vatten. Koka sedan under lock på svag värme i 15-20 minuter. Vill man koka gröt kan man följa det här receptet.

Krydda och passar till:
De vanligaste kryddorna i eller till risgrynen är kanel, vanilj, kardemumma, ingefära och socker.

Passar utmärkt istället för sushiris, som risgrynsgröt, risgrynspudding och efterätter.

ÖVRIGT OM RIS!

Det finns väldigt många olika sorters, men de här är de vanligaste i Sverige.

RUNDKORNIGT RIS
Klibbigt ris, se sushi och grötris.

MEDELLÅNGKORIGT RIS
Är ris som passar bra till risotto och paella, se risottoris.

LÅNGKOKSRIS
Är de vanligaste soterna, det är de mindre klibbiga riserna som passar bra med sås eller till grytor, se basmatiris, jasminris.

KONSTEN ATT KOKA!

Koka ris är inte svårt, det är i regel att koka dubbel mängd vatten som ris. Men man kan koka på flera olika sätt, i riskokare, på spisen, i gryta eller i ugn.

**KOKA I UGN:
**Det är lätt att koka i ugn. Värm ugnen till 200 grader, under tiden koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare. Häll upp ris i en långpanna och ställ in i ugnen, häll på det kokande vatten och ställ över en bakplåt och låt koka 5 minuter längre än vad det står i orginalreceptet. Jag kör oftast i en vanlig ungsform på galler med plåtform ovanför. (plåtform ovanför är för att vattnet inte ska försvinna och ge riset en fluffig konsistens)

GRÖT PÅ VANLIGT RIS!

Att göra risgrynsgröt på vanligt ris är också väldigt lätt, man får dock tänka på att riset inte "stiger" eller sväller som grötris eller sushiris.

Ingredienser:
3½ dl jasminris
½ tsk salt
7 dl vatten

8 dl sojamjölk eller havremjölk
3 msk socker
1 msk olja eller margarin
1 kanelstång eller lagom med kanel

Gör så här:
Koka jasminris, vatten och salt tills vattnet kokats bort helt under lock ca 15 minuter på låg värme. Tillsätt sojamjölken, socker, margarin och kanel och koka på låg temperatur, rör om då och då. När gröten börjar bli trögflytande efter cirka en halv timme ta av den från plattan och låt gröten stå i 10-15 minuter.

Det går att göra på basmatiris men tar något längre tid att koka.

Ians
2010-11-26, 16:28
#1

Kyss Du är underbar TrevorS…tack!

[TrevorS]
2010-11-26, 18:20
#2

Tack så mycket. Flört

sighni
2010-11-29, 19:41
#3

Jättebra! Skrattande

[TrevorS]
2010-12-10, 16:20
#4

Tackar. Skrattande

[TrevorS]
2010-12-10, 16:20
#5

Tackar. Skrattande

Btina
2016-11-20, 22:15
#6

Info om ris! passa er för arseniken!

veggie4every1
2016-11-21, 15:14
#7

#6 Tack, bra info🙂

Jag har dragit ned på ris sedan arsenik larmet kom, det finns ju mycket annat man kan äta i stället. Jag äter det dock fortfarande ibland.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Upp till toppen