Etiketterfrågortips
Läst 6076 ggr
Lavine
2017-03-04, 16:41

Söker vegoalternativ till att grilla korv

Inlägget lades ursprungligen in på vegetariskt.ifokus. Vad grillar ni över öppen eld i stället för en skiva falukorv? Nu menar jag alltså inte "maträtter" som går att grilla, utan något snabbt och utflyktsaktigt då man inte har med sig fina fancy färdiga grillspett ;-). Tänk skidutflykt, stanna och göra eld, grilla en - vad då? Funkar t ex någon vegetarisk korv på öppen eld/glöd enligt er?

vendelay
2017-03-05, 00:43
#1

Nu får ni lov att komma med lite förslag här för jag påstod att det var mer aktivitet här än på Vegetariskt… 🤐

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Smultronfia
2017-03-05, 06:54
#2

Det går bra att grilla sojakorvarna som säljs på affären. Dock får man vara mer försiktig få de inte tål samma värme och kan få som blåsor på sig. Dock helt ofarligt och går att äta ändå men ser lite roligt ut. Annars skulle jag rekommendera burgare, antingen hemmagjorda eller köpe. De är också enkelt att grilla och ta med. Finns väldigt många olika sorter i affären idag. Lycka till, hoppas du hittar något som passar dig.

Lavine
2017-03-05, 11:04
#3

#1 Hihi! #2 Ja men det har du nog rätt i, burgare passar förmodligen bättre. Jag var så inställd på mat på pinne. Men om man inte väljer typ en svamp så får man nog ha med sig ett halster i vilket fall, även till både fryst och tinad vegokorv och burgare. Öppen eld blir ju annorlunda mot för en klotgrill. Ska leta små ihopvikbara halster. 👍

JazzBass
2017-03-06, 12:38
#4

Hela små champinjoner, paprika- och zucchinitärningar, grön sparris och/eller körsbärstomater som man grillar på spett och äter med lite veganmajonnäs som dippsås? Lätt att förbereda och går snabbt att grilla med gott resultat över öppen eld/glöd, utan galler.  Även om jag inte är Vegan själv så har jag testat göra en sån här majonnäs på silken tofu istället för äggula. Den blev helt god, dock något lösare än vanligt. Burgare skulle jag själv inte orka fippla med på en utflykt om man inte har nåt ordentligt grillgaller, och halster har jag aldrig kommit överens med trots flera försök. 🤦‍♂️

En sån här matsäck skulle säkert uppfattas mer lockande för övriga deltagare än sojakorv och liknande, om det nu har nån betydelse. 😂 Det kan hända att sojakorv är helt okej smakmässigt, men de är inte det minsta lockande, tycker jag.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Lavine
2017-03-06, 20:14
#5

#4 Låter gott, sparar det tipset till annat tillfälle. :-) Ska absolut testa att göra majonnäs på silken tofu, lät jättespännande. Spett är inte vad jag söker för den här typen av utflykt. Det är bara till mig, och det ska vara enkelt före, under och för ögat. Mer som ett matigt fika än måltidsliknande. - - - Naturkompaniet har ett litet kombinerat halster/grillgaller som man fäster på en pinne, tror att det kommer passa mig. Väljer troligen att testa nån sojakorv först och ser hur det blir. Jag får återkomma! :-)

Tjeja
2017-03-06, 21:47
#6

De flesta grönsaker och rotsaker är ju faktiskt goda att grilla tycker jag! Förbered dem hemma smakmässigt med krydding etc för att få extra piff på dem!

En rejäl svamp Portabello är smart också! Går att äta som en hamburgare typ om man vill! Supergott grillat! 

Varför skall man alltid försöka ersätta köttprodukter med något som liknar kött när det finns så mycket godare alternativ än "ersättningar" liksom ? Det är ofta bara våra hjärnor som begränsar oss för vi är vana att leva i ett omnivort samhälle. Men genuina grönsaker lagade och grillade utifrån deras unika egenskaper är såå ofta mycket mycket godare dessutom! 😃

Men vill man hemskt gärna ha något "köttigare" alternativ så finns ju många soyaprodukter. För att inte tala om Ooumph! Gör iordning spett hemma klara att slänga direkt på grillen.

(Edit: såg nu att spett inte var din grej, men då är ju portabello ändå en bra rek.)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

JazzBass
2017-03-06, 22:14
#7

Jag tänkte inte på grillspett direkt utan snarare såna man kan tälja i skogen av en kvist och grilla korv på. 🙂

Eftersom du blev intresserad av majonnäsen med silken tofu så får du receptet här: http://www.seriouseats.com/recipes/2012/01/how-to-make-vegan-mayo-mayonnaise-recipe.html . (Serious Eats är en av världens mest erkända matsajter). Håller med om att majon blev väldigt lik vanlig majo i smaken, om än lite lösare. Gott att smaksätta också med t.ex. vitlök. Mitt bästa tips vad gäller vitlöksmajo/aioli är att koka klyftorna med skal i två minuter innan de skalas och pressas. Vitlökssmaken blir mindre skarp på det viset. Och använd absolut inte nån "bättre" olja utan en som är så neutral som möjligt, gärna rypsolja. Det blir lätt jätteäckligt med kallpressade oljor om man mixar dem med stavmixer av nån orsak.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Lavine
2017-03-06, 23:11
#8

#7 Ja, vad spännande, tack för receptet. #6 Portabello funderade jag på, så det var kul att du föreslog. :-) Och nej, det behöver absolut inte vara vegetariska uppfinningar av traditionellt köttlivsmedel. Grejen är alltså (bl a) att inte stå hemma och så att säga förbereda en måltid för att anrätta senare, utan att klara av en lika enkel och nivåmässigt mättande grillning som en som grillar några falukorvsskivor. Jag kan väl dra gränsen för förjobb vid att marinera lite svamp en stund innan. ;-) Edit: tror att jag slarvade när jag skrev rubriken, det ser kanske ut som att det handlar om allmän vegogrillning, men det är utflyktsgrillningen som är min frågeställning. Sen kanske alla/många verkligen lägger stor möda på även den, i och för sig! :-D

Tjeja
2017-03-07, 01:53
#9

Annars är ju allra enklast av allt i så fall majskolvar! Ett par falukorvsskivor?? Ha ha har aldrig hört d nån gång förr som "utflyktsmatsäck" så!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Smultronfia
2017-03-07, 06:54
#10

Finns ju "falukorv" från frys som är jätte god samt Astrid och apornas har också liknande falukorv. Om det nu är det man vill ha. Då behöver man inte förberedda någonting. Men grönsaker kan man ju sätta direkt på en pinne och bara grilla med iofs. Man behöver inte marinera m.m men beror på vad man gillar.

Lavine
2017-03-07, 07:19
#11

Tack alla, jag får prova mig fram.

Upp till toppen