Etiketterfrågortips
Läst 4231 ggr
[zero]
2017-04-29, 11:24

Några random frågor

Okej så jag är en noob gällande det här med att vara Vegan. Jag försöker så gott jag bara kan men det är några saker jag skulle behöva tips på:

1. Fungerande vegansk behandling av munsår?

2. Veganska babyservetter?

3.Så många tips på veganska halstabletter som ni möjligen kan komma på.

4.Veganskt sköljmedel i matbutiken?

Ganska random saker och säkert dumma frågor men ändå ;)

Smultronfia
2017-04-29, 13:51
#1

Om du tar hem appen Vegokoll så kan du söka där på Vicks och Läkerol tex. Fanns många som är veganska. Icas sköljmedel harmoni stod med som vegansk. Lär nog finnas fler.

veggie4every1
2017-04-29, 14:31
#2

#0 Jag tycker att du har jättebra frågor, som säkert fler undrar över 🙂

Attitude har babyservetter och sköljmedel. Båda finns på apotea och det är ju lika enkelt att handla där som att handla i mataffären tycker jag.

Det finns en hel del halstabletter, Fishermans friend och Läkerol exempelvis. Det som mest ställer till det  är e120 och honung. Oftast är det dock bara aromer när det gäller honung och e120 är bara ett problem i röd/rosa tabletter.

Munsår kan ibland avhjälpas med B-vitamin, zink eller järn tillskott. Tänker att det alltid är bättre att bota orsaken om möjligt än att bara lindra symptom 🙂

Zinkpasta är en salva jag vet en del använder mot munsår. Jag har dock inte de problemen själv, så kan inte säga från egen erfarenhet hur effektiv den är.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[zero]
2017-04-29, 18:57
#3

Tyvärr så har jag någon stenålders prototyp som telefon så kan inte ta ner någonting ;,)

Men tack så mycket för svaren det hjälper långt :)

Har försökt ta mig genom djunglen av att hitta bra grejer.speciellt shampo och balsam var svårt för min hårtyp utan att det torkade ut. Men har äntligen hittat bra grejor på den fronten iaf.

Och bara för det kom jag på ännu en fråga: behandling mot mjäll som fungerar?Har provat med det mesta på naturlig väg och alternativa mjällshampon osv men det fungerar inte.Får eksem extremt lätt och det enda jag har fått att fungera har varit fungoral i kombination med ekologisk jojoba.

Undrar också om det finns något annat märke/specifik sort än fishermans och läkerol. Fishermans är för starkt och läkerol lite för svagt.Hrm..ska sluta röka så det är därför jag undrar ;)

Jag har en icke-vegansk ringblomssalva som min mamma gjorde strax innan hon dog så den räcker ett tag men skulle vilja ha något annat veganvänligt som fungerar sen så får väl testa det där med zinkpasta,har nog aldrig ens hört talas om det ;)

Smultronfia
2017-04-29, 20:04
#4

Urtekrams produkter är bra om man är känslig. De är både veganska och ekologiska. Vicks halstabletter är väl kanske mitt emellan? Vicks blue, blue dubble action samt fruity fresh lemon är veganska iaf :)

[zero]
2017-04-30, 08:22
#5

Åh tack smultronfia. Det låter perfekt med Vicksen.

Har provat urtekrams produkter men det fungerar varken för mitt hår eller mot mjäll. Shampo och balsam för min del kommer från Maria Nila,har inte hittat något bättre shampo än deras true soft :)

Schhh
2017-05-01, 01:19
#6

#2 Fast munsår orsakas ju allt som oftast av en virusinfektion (herpes), och då hjälper inte vitamintillskott..

veggie4every1
2017-05-01, 12:56
#7

#6 Men inte alltid. Munsår med vätskande blåsor orsakas av herpesvirus. 

Men munsår som sprickor i mungiporna ( munvinkelragader) kan ibland avhjälpas med tillskott. 

Sedan kan de bero på andra orsaker också (som svamp), men om man har sprickor i mungiporna eller sår som inte är blåsor och vätskar och vet att det är herpesvirus, så skadar det ju inte att prova ett tillskott 🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[zero]
2017-05-01, 13:34
#8

Jag är ingen herpesexpert eller så ;) men när det gäller katt tex så kan man ju ge tillskott för att lindra symptomen så det kan man väl kanske göra med vitaminer för människor också? Ingen aning. Men det är herpesvirus jag har och har svårt att hitta något annat än ringblomssalvan eller den behandling som finns på apoteket som lindrar symptomen. Viruset är ju där och har en tendens att börja strula om man är stressad eller dylikt. Vet inte om det finns någon vegansk ringblomssalva,förmodligen inte. Den jag har innehåller inte djurfett utan bivax. Ska prova förslaget jag fick här dock.

[zero]
2017-05-01, 13:58
#9

Gjorde lite snabb research och l-lysine fungerar till människo-herpes också. Dvs lindrar symptomen och hjälper kroppen motarbeta viruset. Veganskt går att hitta här: https://se.iherb.com/search?kw=l-lysine&avids=470

Smultronfia
2017-05-01, 14:22
#10

Kan tipsa om att göra egen salva. Istället för bivax kan man använda candelillavax eller karnaubavax. Enda man får tänka på att doseringen blir annan än mot bivax i receptet. Kan varmt rekommendera organicmakers.se De har jätte bra produkter och har även en bra receptblogg.

Annielle
2017-05-01, 21:13
#11

Jag tänker att B-vitaminer och Zinktillskott till exempel kan vara bra att ta mot munsår oavsett om det är virus eller ej,  är det utlöst av stress kan det nog vara extra bra till och med eftersom bland annat zink och b-vitaminer förbrukas snabbare vid stress, zink har ju en sårläkande och immunförstärkande effekt dessutom.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

veggie4every1
2017-05-01, 23:10
#12

Ja, jag tänker också att även om tillskott kanske inte botar ett herpesmunsår man redan har, så kan det förebygga att det uppkommer genom att stärka immunförsvaret 🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[zero]
2017-05-02, 10:34
#13

Jag har faktiskt ännu en fråga men den har mer med moral att göra.

Jag äger ganska mycket skinnskor från förr.Även jeans med skinnlapp på (helt ärligt talat aldrig tänkt på det förrän jag läste någon diskussion omd et här) samt skinnväska. Mycket av det är begagnat eller har har "ärvts" (väska, jacka i ull tex). Jag har varit en blind idiot i många år. Men var har ni gjort av era skinnprodukter eller ni har fortsätt använda dom?(om ni har ägt det dvs) En del av grejerna har jag tänkt sälja ändå men det finns skor jag verkligen gillar i min garderob även om det känns äckligt numera.

Smultronfia
2017-05-02, 11:33
#14

Det är jätte individuellt hur man gör. Visa slänger allt och bara köper nytt. Men det kanske man inte har råd med och då får man fasa ut det. Dvs när det är dags att köpa nytt så köper man veganskt. Det är en process att fasa ut alla olika produkter och saker man har.

[zero]
2017-05-02, 11:44
#15

För min del hade det känts bättre av att slita ner det till ordentligt. Slänga det för min del känns extremt onödigt då skadan av att inköpa det redan är gjord. Skor jag äger kan hålla extremt länge och ekonomin att ersätta dom med finns inte. Har nog andra produkter som är testade på djur,kostmetika och sådant som ägs av företag ,som ägs av företag som testar på djur tex. Men har upptäckt att ganska mycket av mina hygien och kosmetiska produkter som ansiktsrengöring etc är veganvänliga tack o lov.

Men det är ändå intressant att höra hur ni andra gör.

Schhh
2017-05-03, 06:56
#16

Jag fasar ut det, och rent moraliskt ser jag inga problem med det eftersom det är inköpet som skadar.

Smultronfia
2017-05-03, 13:58
#17

Ang. Våtservetter för baby så är natys alla produkter veganska och ekologiska. Har haft mail kontakt med dem förut. Kan varmt rekommendera både våtservetter, blöjor och mensskydd. Blöjorna är fantastiska. Eftersom det inte är plast i dem så andas de vilket gör att man slipper problem med blöjeksem och plus att slippa alla gifter som finns i vanliga.

[zero]
2017-05-03, 15:41
#18

tack så mycket smultronfia. Då kör jag på det. Använder det i annat syfte men det är ju jättebra :)

Smultronfia
2017-05-03, 18:45
#19

Deras våtservetter är faktiskt lite tjockare än andra så de håller mycket längre. Har prövat lite olika men dessa är helt klart bäst enligt mig :)

[zero]
2017-05-03, 18:53
#20

Vad bra :) Kom på att jag glömde fråga om veganska tuggummin? Typ lite starkare?

Upp till toppen