Etiketterfrågortips
Läst 3345 ggr
Nyvegan
2017-05-28, 15:08

Vegan och bli bjuden på mat/fika

Som mitt namn säger så är jag ny vegan. Tidigare har jag undvikit att äta kött och fisk men jag har ätit ägg och mejeriprodukter. Nu sedan en tid tillbaka så undviker jag  även mejerier och ägg. Men det känns väldigt komplicerat när det vankas kalas, fika, mat osv och att man blir bortbjuden.

Hur gör ni andra veganer? Umgås ni mest med likasinnade?  Och dom som inte är veganer gör dom separat mat och fika till er om ni är bortbjudna? Eller tar ni med er egen mat och fika hem till folk? Jag är helt ensam Vegan i mitt umgänge. När jag bara undvek kött och fisk så var det inga problem. Men de tycker ju att en potatisgratäng med grädde är ju vegetariskt. Och likaså bullar och kakor, och gräddtårta och mackor med smör och ost.  Det är ju inget kött i det tycker dom.

Det blir verkligen bara fel och jag börjar isolera mig från folk för att ingen förstår eller respekterar.

Att föreslå till dom att det finns veganska alternativ till det mesta de lagar till är INTE LÖNT.  Dom tycker enbart det är "trams" att vara Vegan så att få dom att ändra sig är inte ett alternativ ens.

sp0ngeb0b
2017-05-28, 15:35
#1

Jag har turen att vännerna jag umgås med respekterar mitt val trots att de äter kött. Dock är det lite blandat, i mitt kompisgäng som jag umgås med mest är vi 2 veganer, 2 lakto-ovo-vegetarianer och några köttisar. Så det är ju lite blandat. När vi äter tillsammans är det oftast knytkalas, så då finns det ju alltid något att äta. Det kanske kan vara nåt för er? Det har dessutom varit väldigt uppskattat när jag bjudit på helt vegansk middag och/eller tårta och kakor.

Min släkt är dock inte lika accepterande som mina vänner. Där är jag den enda veganen, plus min syster som är lakto-ovo. Hon har dock fram tills nyligen ätit kyckling och fisk vid släkttillfällen för att inte vara till besvär. Jag vägrar dock, jag är Vegan och jag ska ha vegansk mat. Jag brukar fråga dem "kommer det finnas någon mat till mig, eller ska jag ta med egen?" eller något liknande. Så får de välja själva om de vill laga eller inte. Annars tar jag med en matlåda. Orkar inte bry mig när det är släkten för då är det 100 inbitna köttisar mot mig (känns det som) så det är inte lönt att argumentera, plus att jag träffar inte dem så ofta. Det är viktigare hur vännerna beter sig för min del då jag träffar dem oftast flera gånger i veckan.

Carmarino
2017-05-28, 16:05
#2

Jag är inte själv Vegan, men om jag bjuder en Vegan på middag eller fika så tar jag självklart hänsyn till det.

Eftersom jag har en bror som är mjölkproteinallergiker så har jag lärt mig att gratänger och liknande blir precis lika goda med t.ex. iMats havregrädde eller Alpros Airy & Creamy. Du märker ingen skillnad ens. Så du kan ju tipsa dina kompisar om detta.

När det gäller fikabröd så kan det vara lite svårare, eftersom det är ägg i så mycket, men det är inte omöjligt. Det finns faktiskt massor veganskt fikabröd som man kan baka - om man bara vill. Tror faktiskt inte att någon ens märker att det är veganskt där heller.

Ge dina kompisar den här länken så kanske de inser att det går att göra mat/fikabröd som alla kan äta, utan att för den skull göra avkall på smaken. Där finns även en massa recept på middagsmat, så de behöver inte laga några rätter till bara dig. Vill de absolut ha kött så kan de väl ha det som tillbehör istället. 🙂

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

synesthesia
2017-05-28, 19:54
#3

Det låter jättejobbigt för dig! Jag insåg precis vilken tur jag har med respektfulla vänner och familj. Nu vet jag inte hur gamla de är, men det låter som en väldigt barnslig inställning. Försök förklara för dem hur du känner ((om det går) bjud dem på veganskt (om de vågar?) och om de fortfarande "tycker att det är trams" så får du helt enkelt börja ta med egen mat.

Det kan absolut bli jobbigt i längden (eller bara en gång), jag kan lätt känna mig utanför när alla andra äter samma mat och  jag inte ens kan ta av salladen för att de prompt måste ha OST I SALLADEN. Men det funkar, jag kan vara med och jag slipper vara hungrig. Om det är fika så brukar jag ta med något eget (jag lovar, ingen som kommer vägra äta Oreo's bara för att de råkar vara veganska :)) eller hoppar bara fikat, gjorde så hos mina morföräldrar förut och var nöjd med kaffe. 

Mitt bästa tips är egentligen att hitta en ny umgängeskrets, hahah, för jag hade aldrig orkat umgås med människor som är så respektlösa som det låter i din text.

[rumelle]
2017-05-28, 20:28
#4

Är jag bjuden på mat säger jag till att jag är Vegan och erbjuder mig att ta med någonting jag kan äta. Fikabröd och sånt hoppar jag gärna över i vilket fall som helst.

Nyvegan
2017-05-28, 21:07
#5

Ja jag har bjudit på veganmat/fika och dom äter det (de flesta iaf) Men grejen är väl den att dom tycker att när dom bjuder så vill dom bestämma vad som bjuds och att då ska man äta av det och när det är jag som bjuder så får jag bestämma vad som ska ätas…

Undantag om nån har en allergi som tex finns 2 som inte tål gluten och dom får saker bakat av mandelmjöl osv istället för vete.

TicTac
2017-05-28, 21:23
#6

De flesta av våra nära vänner är åtminstone vegetarianer och anpassar sig till oss när vi träffas. Även de få köttätare vi umgås med anpassar dig till oss då en kväll med veganmat inte dödar dem, medan kött dödar någon… Oftast lagar vi mat tillsammans med våra vänner, så de behöver ju inte stå ensamma med helt nya rätter.  På familjemiddagar ordnar min mamma alltid med maten till de som är veganer och vegetarianer… Vi blir fler och fler. 👍


You'll never walk alone

TicTac
2017-05-28, 21:25
#7

Attans vad det lät präktigt… 😞

De flesta av våra nära vänner är gay också… De klarar annorlunda och konstigt bra. 😃


You'll never walk alone

Nyvegan
2017-05-29, 12:53
#8

Sen går vännerna LITE bättre. Släkten är värst, jag har 3 syskon och 6 syskonbarn så det blir många tårtkalas per år.

synesthesia
2017-05-29, 14:15
#9

Släktkalas har varit mitt största problem också, har "turen" att bo långt ifrån min släkt nu så det händer inte så ofta, hahah.

Men vid sådana tillfällen så kan du ju ta med något eget, antingen om du bakar något gott och tar med eller stoppar i frysen till sådana tillfällen eller bara köper med något. Lite tråkigt att sitta och äta Den Där Delicatobollen för femte gången på en månad när de har sju sorters kakor och tårta, men en vänjer sig. Men det är ju ofta så att när en bjuder hem någon på fika eller middag så vill en "visa upp" sina talanger i köket, och då vill folk gärna bjuda på något de vet att "alla" gillar och som de är bra på att tillaga. Vilket innefattar KÖTT och allt ska vara bakat med SMÖR. Tyvärr. De yngre generationerna är väl bättre, men tänker mig att många medelålders män blir ledsna i ögat om de inte får kött.

Min sambo är dock "hemma-vegan", och äter iaf tårta när det bjuds. Säger inte att det är ett bra alternativ, men om det känns för besvärligt så tycker iaf inte jag att det gör dig till en dålig person om du gör det. Handlar ju helt och hållet om ens egna principer, vet t.ex. ganska många "veganer" som inte har några problem med animalier om det är dumpstrat eller så. Men sedan så finns ju problemet med att vara ny Vegan, gissar på att du fått kommentarer om att det är "fas" som går över och så? Då kanske det inte skulle vara aktuellt att "fuska". För om det händer en gång så kommer de antagligen ALDRIG glömma det. Jag hade en period för ca 6 år sedan då jag åt animalier ute och när jag blev bjuden, åt en köttbulle vid julbordet med familjen och min kusin påminner mig om det varje gång vi ses, hahah.

Eh, spårade ur lite där. Men, mitt bästa tips är nog att baka något själv, ta med det till kalas och om någon blir nyfiken så berättar du vad det är och låter dem smaka. Sedan kan du njuta av förvåningen på deras ansikten när de inser att bakverket inte smakar grönsaker/groddar/linser/vad de nu tror att veganer lever på.

Annielle
2017-05-29, 15:26
#10

#9

Vad menar du med veganer som inte har några problem med animalier om det är dumpstrat ?!? 🤔

Var dig själv, det finns redan så många andra.

synesthesia
2017-05-29, 17:57
#11

Oj, kanske borde varit tydligare. De kallar sig alltså veganer, och köper inte animaliska produkter, men om de hittar t.ex. ett kilo ost i en container så har de inga problem med att ta hem den och äta den - eftersom osten hade eldats upp annars. Så tekniskt sett kanske det är fel att kalla dem veganer eftersom de faktiskt äter animalier. Men bara animalier som är… sopor. :)

sp0ngeb0b
2017-05-29, 18:15
#12

#11 Hmm, det låter ju lite korkat om jag får säga det själv 🤔 ett mer veganskt alternativ vore kanske att ge bort osten till en bekant som inte är Vegan, och därmed göra att den personen köper mindre ost = bidrar mindre till djurindustrin. ☝️

Angående det där med att göra undantag… min syster är lakto ovo Vegetarian sedan 6 år tillbaka och hon har nästan hela denna tid gjort undantag vid släktmiddagar och andra tillfällen och ätit kyckling/fisk (inte rött kött) för att inte vara till besvär. Även hemma när ingen orkade laga vegetariskt. Släkten tror ju fortfarande att hon är "vegetarian" som äter kyckling och fisk, hur det nu än går ihop.

synesthesia
2017-05-29, 19:42
#13

Hahah, ja, det är väl lite olika hur de gör. Men ja, håller med! Om en nu har vänner som är okej med att ta emot t.ex. en ost med dåligt datum! Vet att någon som dumpstrar häromkring brukar ge bort mat till behövande (t.ex. tiggarna i stan), vilket jag tycker är fantastiskt! Jag däremot har alldeles för mycket social fobi för att våga något sådant.

En av mina vänner som gjorde så körde på "jag är fattig, behöver mat, äter allt." Vi möttes i en container, hahah, och hen förklarade att med så lite pengar på kontot så var det inga problem att äta grillad kyckling, eftersom det är väldigt sällan en hittar veganskt protein. En annan brukade både ge bort och ta själv, inte alltid en hittar någon som vill ha 12 dussin ägg liksom. De andra kallar sig typ för freegans och gillar smaken av de animalier de plockar på sig - de vill bara inte bidra till industrin.

Mycket OT här, ber om ursäkt till trådstartaren!

Men alla vegetarianer äter väl kyckling och fisk?! :D Jag är personligen helt okej med att folk väljer att göra så - bara en är okej med att andra kanske kommer tycka att inte riktigt är veg*n. Men det kan ju även få släkten/vännerna att bli ännu mindre villiga att anpasssa kosten, eller kanske komma med fler kommentarer om hur "tramsigt" det är att inte äta djur, och när nästa släkting som är veg*n kommer på kalas så  får hen höra "JA men X är Vegan och X äter minsann ost och kyckling!"… lite ond cirkel. Men det har väl ganska mycket att göra med varför en är Vegan, och hur ofta en träffar personerna i fråga.

[Tänkpådet]
2017-05-29, 22:54
#14

#12 😲 Du tycker att dom borde ge bort osten dom hittar i soporna till vänner annars är dom typ inte veganer? Jag vet att drt är en djurprodukt men kom igen, hur petig får man bli? Tror inte många skulle ta emot sopost… jag ksnske är för avslappnad istället vet inte…

Annielle
2017-05-30, 09:31
#15

11# Ok, jag visste inte att dumpstrat betydde att man hade hittat det i en container eller så, förstår nu! 🙂 Trodde att du hade skrivit fel ord, att mobilen gjort det eller så…

Äter man sådant som ändå inte skulle ha gått till någon nytta (om man nu inte vet någon annan som inte är Vegan som vill ha t.e.x. osten då, men det är kanske inte så vanligt..) tycker jag absolut att det är ok, då kommer det ju till nytta och man hedrar djuret i stället för att det bara eldas upp.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

veggie4every1
2017-05-30, 12:07
#16

#14 och #15 Om det bara handlar om att inte sätta efterfrågan på animaliska produkter så kan man se det så förmodar jag. Hur det kan vara hedrande för djuren har jag dock svårt att förstå.

Men som jag sagt tidigare så behöver vi ändra konversationen vi har med oss själva. Om djur inte är produkter så äter vi inte och använder inte djurprodukter. Djur är inte produkter även om de är gratis och hittas i soptunnor.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

sp0ngeb0b
2017-05-30, 13:51
#17

#14 och #15 - jag håller med #16. Dessutom skulle jag aldrig äta något animaliskt oavsett hur gratis det är och vad som än hade hänt med det om jag inte ätit det. Min syn på djur är att de är enskilda individer som inte ska utnyttjas, och jag tycker därför att det är riktigt osmakligt att lägga dem i maten. Hade jag hittat en ost vet jag flera som säkerligen velat ha den. 

Jag vill inte att mina vänner och släktingar ska tro att veganer är så avslappnat inställda till mat och djur att de äter vad de än blir bjudna på. Jag vill att de ska veta vad veganism innebär. De får tycka att jag är hur besvärlig som helst men jag kommer aldrig gå med på att äta deras animaliska mat. Tror det är viktigt att vara hård med det redan från början så att de kan vänja sig vid tanken och sedan blir det ju det nya normala. Att antingen laga något eget till mig eller att jag tar med mat - vilket som går bra för mig. 🙂

[Tänkpådet]
2017-05-30, 21:35
#18

#17 jag förstår hur du tänker men vi är alla veganer av olika orsaker, vissa är det av etiska skäl, och det är inte direkt oetiskt att äta djurprodukter som ska slängas… möjligtvis osmakligt men det är ju sopmat ändå så… (du får ju inte köpa djurprodukter för att lägga dom i en "soppåse" för att direkt ta ut dom för att äta) 😂 #16 jag.tycker faktiskt att det är viktigare i nuläget att prata med varandra om att inte vara för dömande mot varandra.

veggie4every1
2017-05-31, 13:24
#19

#18 Att inte sätta efterfrågan på djurprodukter är väldigt viktigt, men det är inte allt för den egna moraliska utvecklingen. 

Det finns inget dömande i att man vill få människor att inse att det inte spelar någon roll moraliskt sett om man äter och använder djur som kastats i soptunnorna eller om man köper produkterna i butik.

Om man nu vill plocka saker ur soptunnorna för miljöns skull så kan man väl då lika gärna plocka icke animaliska produkter i så fall. Det finns inget behov av att plocka gammal ost eller kött ur soptunnorna och äta om man inte svälter. Den enda anledningen att man väljer animaliska produkter måste ju vara att man inte har insett att djur inte är produkter.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Tänkpådet]
2017-05-31, 19:58
#20

#19 nu skrevs det att det var korkat, det var det jag reagerade på… det finns mycket energi och vitaminer i vissa djurprodukter vilket (om du äter dom ur soporna) leder till minskad konsumtion totalt vilket såklart är bra ur miljöhänsyn… nu var ju tydligen dessa dumpstrare veganer så jag tror att jag anar hur dom tänker kring huruvida djur bör vara produkter eller inte, dom kanske inte ser på det på ditt sätt men det betyder som sagt inte att dom är korkade eller carnister.

veggie4every1
2017-05-31, 22:20
#21

#20 Jag har ju inte heller sagt att någon är korkad eller hur? Jag tycker att det är moraliskt fel att äta djur oavsett om man hittar de i soporna, men det är en annan sak.

Men jag förstår då att det var ett annat inlägg du reagerade på, dock skrev du till mig så jag trodde då att det var något som jag hade skrivit som du reagerade på.

Hur tror du att de tänker då? För jag förstår det inte. Om man dumpstrar och smaskar i sig ost, kött, ägg och vad man nu kan hitta för andra animalier så kan man väl inte rimligtvis tycka att djur inte är produkter för oss att äta, om man är ärlig emot sig själv?

Det går inte ihop.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Tänkpådet]
2017-06-01, 08:53
#22

Du blandade ihop det. Till dig skrev jag att jag tycker att det är viktigare att inte vara så dömande vilket delvis, hänvisade till ett annat inlägg än ditt men även gjorde en jämförelse med vad som var viktigast, att döma andra veganer eller inte. Som jag skrev så tror jag att dom tänker att dessa djurprodukter som inte borde finnas finns och ska slängas så då är det resurseffektivast att dom äts upp, ävenatt det spar pengar och eventuellt tycker dom att dom smakar gott. jag har respekt för båda synsätten men jag ogillar tonen som både du och spongebob använder mot deras beteende. Jag tror att denna petnoghet/renhet/dömande attityd kan ha en Avskräckande effekt samtidigt som det är irriterande men för all del gör eran grej, jag orkar inte dividera om det mer….

veggie4every1
2017-06-01, 13:54
#23

#22 Jag ser det dock inte som dömande eller petnoghet att inte anse det som en vegansk handling använda eller äta animalier man hittar, om det är i soptunnor eller någon annanstans.

Det handlar ju om hur vi ser på djur, inte bara vad som är resurseffektivast eller sparar mest pengar. Hur vi själva ser på djur och det vi säger till oss själva när vi äter eller använder dom hittade kroppsdelarna och produkterna gjorda från djur kommer att reflektera andra val vi gör också. 

Det bör med samma inställning vara en vegansk handling att äta roadkill eller kanske ägg från egna höns och använda ull från egna får exempelvis?

Jag strävar efter att hålla en saklig ton i mina inlägg och jag hoppas att man kan läsa det på så sätt.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

amandain
2017-06-01, 20:32
#24

Om ett djur har självdött borde det väl vara helt ok för en Vegan att äta det.  Det är ju stor skillnad mot att döda ett djur endast för att äta det. Likaså tycker jag om att hitta kasserade animalier i en container. Man stödjer ju ingen köttindustri genom att äta det som kastats och som ingen annan skulle äta annars.

Dex
Dex 
2017-06-02, 00:08
#25

#24 En Vegan avstår från allt djurutnyttjande så långt det är praktiskt möjligt. Jag tror det är praktiskt möjligt att avstå från att käka roadkill och dumpstra animalier i vårt samhälle i alla fall.

Veganism handlar inte bara om att inte stödja industrierna som veggie4every1 redan har sagt. Om djur inte är produkter så finns det väl ingen anledning att käka dom även om man hittar dom gratis eller kört på dom och dödat dom? Det verkar moraliskt förvirrat att sitta och käka på ett roadkill eller köttbit man dumpstrat samtidigt som man säger sig ha veganska värderingar. Det låter som det gamla tankesättet som ickeveganerna kör med att vi ska ta tillvara på hela djuret och inte låta det förfaras. som om det rättfärdigar nåt. Nä sorry kör man på och dödar nån så är det inte vegansk att käka upp den individen.

TicTac
2017-06-02, 08:15
#26

Håller med om att det känns "moraliskt förvirrat" att äta döda djur bara för att de självdött. Vi äter ju inte självdöda människor. De flesta av oss i varje fall… 🤢


You'll never walk alone

Smultronfia
2017-06-02, 08:23
#27

Förstår inte riktigt varför man känner att man måste kalla sig för just Vegan? Att vara Vegan innebär väldigt många olika aspekter inte bara en sak. Det är i framför allt kosten som det märks utåt men det är lika mycket en etisk sak. Det handlar om att man värdesätter allt levande och att man tar ett stort steg ifrån att se djur som mat. Det handlar inte om att gå lös med pekpinnar eller trycka ner andra m.m när man påpekar detta. Det är bara att om man blivit Vegan och sen varit det i ett antal år så har man satt djur och mat väldigt långt ifrån varandra. De existerar inte ihop. Därför känns det jätte konstigt när folk som inte delar denna viktiga del vill kalla sig veganer.

[Tänkpådet]
2017-06-02, 10:10
#28

I try to get out, but they pull me back in!  Ja varför kallar ni er veganer? Eller ni kanske inte gör det? Spelar egentligen ingen roll för mig, om jag vågade chansa skulle jag säga att dom flesta veganer kallar sig det för att dom inte vill bidra/bidrar till orättvisan som drabbar djur…. sen om vi kan äta djurprodukter som ska slängas eller roadkill är en lite annan fråga, som sagt det handlar inte om att pekpinna kring huruvida vem som är Vegan eller inte för ingen kan vara 100% Vegan i det här samhället. Det är patetiskt att stå på sin höga "käpp"häst och tycka att man får claima att vissa inte håller vaganmåttet. Ibland är det svart och vitt och enkelt att avgöra men vissa ggr är det inte det och där kan jag tycka att ödmjukheten kan komma in, för det handlar inte om vem som är mest Vegan.

Smultronfia
2017-06-02, 10:52
#29

Nä att vara 100% Vegan är inte helt möjligt men det är rätt stor skillnad på att äta medicin tex än att välja att äta en slängd ost eller roadkill. Du behöver inte äta det för att överleva. Dvs du gör ett aktivt val att äta animalier. Det är ju det som veganer tar avstånd från. Så nä det handlar inte om att sitta på någon hög häst. Men man kan inte vrida och vända på något tills det passar en själv bäst. Det är som att kalla sig Vegan men inte på söndagar för då äter man söndags stek hos mormor.

[NeferNefer]
2017-06-04, 13:04
#30

#13: "Men alla vegetarianer äter väl kyckling och fisk?!" … Nej. En person som äter kyckling och/eller fisk är inte Vegetarian. Om personen kallar sig Vegetarian fast hen äter döda djur (eller levande, som ostron) ljuger hen.

synesthesia
2017-06-04, 17:49
#31

# 30, det var menat som ett skämt, om en läser övrigt jag skrivit så (tror jag) att det märks. Ber om ursäkt om tonen på min röst inte hördes i inlägget! :)

Dioramabyggare
2017-06-13, 10:19
#32

Jag är också nybliven Vegan och blir jag bjuden på fika så frågar jag om bullarna, kakorna och tårtan/bakelsen innehåller mjölk, "vanligt" margarin eller ägg (de flesta bakverk gör ju/nog det).

[Roe Deer]
2017-06-14, 07:02
#33

Jag började som Vegetarian som ung, sedan övergick det till Vegan. Fördelen är att jag har en veganmamma och pappas nya fruga är Vegan. Den turen har inte alla. Men jag har hört att mors jobbkamrater inte alltid är så trevliga, för att de gör på annat sätt. Att snegla i andras matlådor är ju lite väl fräckt om man dessutom ska ha en öppen åsikt om detta.

Nåväl, det jag har gjort är först och främst accepterat mina egna val och sedan accepterat andras val. Många köttätare känner sig hotade av veganer, känner sig dömda (även om veganer inte säger ngt). Det kan vara roten till deras oaccepterande. Mycket handlar om okunskap eller föråldrad kunskap som hålls fast vid. Knytkalas fungerar mycket bra, eller be om frukt istället för kaka om det inte finns alternativ. Jag är renlevnadsmänniska och undviker socker och kaffe, varpå andra ibland reagerar. Så länge du inte kräver fika, så ska inte de känna en press på att göra detta fika veganskt. Själv så bjuder jag här hemma enbart på sådant som jag står för: veganskt och nyttigt: frukt, torkad frukt, nötter, frön, té, rawfood-kakor. Våga vara den du är och ta med dig eget fika så kanske du inspirerar andra. Eller så tackar du helt enkelt nej och ler. =)

Upp till toppen