Etikettvegankost
Läst 5096 ggr
Mollodur
2017-06-01, 17:58

Hjälp! Matbudget?

Hej allesammans! Jag är 16 år och  vegan sedan två veckor ungefär. Min familj äter inget veganskt alls och vi har bestämt att jag ska få en matkassa och fixa med det själv. 

Hur mycket pengar lägger ni på mat varje månad, och hur äter ni?

Min pappa har typ bestämt att jag ska få en månadspeng på 1500 "så testar vi på det"

Han har en idé om att jag ska köpa massa torkade bönor och leva mest på det och pasta, och "broccoli och sånt behöver man inte äta så mycket av"

Jag har redan spenderat typ alla mina pengar på mat så är så gott som pank vid det här laget(grönsaker är inte billiga) Det verkar som man iallafall behöver inkludera lite av dyrare varor såsom chiafrön och nötter för att få i sig det man behöver.

1500 är mindre en konsumentverkets beräkningar vad en tonåring kostar att föda.

Lite info om mig: Typ 1.70, 59 kilo, tränar 3-5 gånger i veckan och är intresserad av en hälsosam kost, siktar mot "whole foods". 

Är 1500 för lite eller tror ni det räcker? Hur köper man billiga grönsaker? Vad spenderar ni? Vad kostar det att leva hälsosamt som Vegan?

Tack i förväg för hjälp!

Smultronfia
2017-06-01, 20:13
#1

Vad är matbudgeten för familjen innan du fick egen? Slår du ihop det och delar på hur många ni är så får du en mer realistisk summa. Och varför skulle du ligga under vad man räknar att en ungdom äter i månaden bara för att du är Vegan? Hade du fått högre om du åt icke veganskt? Nog för att linser och bönor är relativt billiga så är grönsaker och frukt dyrare. Men det finns ju lite trådar här i forumet när folk har frågat om billig mat. Kan ju börja söka där. Annars är grytor och soppor bra och att försöka köpa det som är i säsong för att få ner priset.

aktagrottman
2017-06-02, 00:21
#2

Konsumentverkets siffror för mat budget.
En familj på 4 barn två vuxna går 10 000 kr på mat per månad.

En familj på 2 barn och två vuxna 7000 kr på mat
Dessa siffror är för mig helt tagna ut luften, och förstår inte alls vad dom räknat på.

Låter som att man äter Kravmärkt, och att man alltid väljer den dyraste produkten av allt man kan hitta.

1000 - 2000 kr lägger jag på mat för 1 vuxen och två barn om vi äter allt hemma.
Enligt Konsument verket 5000 kr.
  Man måste lusläsa reklamblad, handla smart och sluta slänga ätbar mat. Svårt?
Inte Direkt.

synesthesia
2017-06-02, 01:35
#3

Ja, alltså, tyvärr så kostar det mer att äta mer "hälsosamt"/etiskt. Jag lägger nog någonstans mellan 1000-2000 per månad, köper inte så många dyrare varor, men däremot nästan uteslutande eko när det gäller frukt och grönt.

Men några enkla tips är:

- Du behöver inte chiafrön eller nötter (eller quinoa, avokado, kokosolja,  dadlar eller spirulina eller valfri dyr "supermat) för att få i dig allt du behöver… :)

- Köp rotfrukter, det är superbilligt om du inte kör ekologiskt, och nyttigt!

- Om du är okej med att äta samma flera gånger så är grytor som du fick tips om innan bäst. Går att variera massor, jättegott (enligt mig!), superbilligt och nyttigt!

- Vad som är "hälsosamt" är inte riktigt en universell sanning. Tror att de flesta här inne skulle hålla med om att veganskt ofta är mer hälsosamt än inte veganskt. Jag tror personligen inte på hälsohets, men om du kör på mer grönt än ris/pasta/bröd (beroende på vad din träning kräver) så får du i dig mer vitaminer. Fullkornspasta är inte så mycket dyrare än vit pasta. Mathavre är ett supergott och närodlat alternativ till ris (om du inte vill äta fullkornsris, men tänker mig att arsenik är värre än kolhydrater/mindre fibrer). Bröd är inte farligt, men havregrynsgröt är både billigare och mer fiberrikt till frukost. OSV OSV

- Håll utkik på de grönsaker och frukter som är billiga i dina affärer, anpassa din mat efter det och inte dina preferenser! Om du har plats i frysen så köp på dig extra t.ex. broccoli eller spenat när det är extrapris i frysdisken.

- Bönor och linser, som redan nämnts, är billigare än halvfabrikat. De flesta större affärer säljer även sojaprotein i form av färs, strimlor och/eller filéer. Helt okryddat och bara sojaprotein, ganska billigt och bra om du vill variera dig!

- En kartong krossade tomater är också en grönsak! (påminner mig själv om det varje vecka…)

Jag lärde mig gilla ganska sunkiga frysta grönsaksmixar när jag levde på väldigt lite pengar… allt blev ju gott i en gryta.

Men, med det sagt, har du snackat med dina föräldrar om saken? Och visat på Konsumentverkets beräkningar osv? Eller bidrar de med "basvaror"? Om de inte gör det så är det inte konstigt om dina pengar gått åt så snabbt, för det kostar mycket att "bygga upp" ett skafferi.

sp0ngeb0b
2017-06-02, 16:19
#4

Jag och min syster (jag Vegan och hon lakto ovo vegetarian) handlar all mat tillsammans och jag tror vi landar på ungefär 800 kr per vecka, vilket blir 1600 per person och månad om man delar det jämnt.Dock är det inte rättvist eftersom hon äter lunch i skolan och jag tar hemifrån (hon går i gymnasiet och jag jobbar), så det blir ju lite mer än 1600 för min del. Men antar att du också äter lunch i skolan. Dessutom har vi redan en hel del pasta, ris, nudlar, bönor, frön osv hemma så vi behöver inte köpa det så ofta. Vi köper dock väldigt mycket färsk frukt och grönt och även frysta grönsaker och bär. Eftersom det är våra föräldrar som betalar maten änsålänge är vi inte så pressade ekonomiskt och reflekterar därför inte så mycket över priserna som vi borde (hehe). Även om vi försöker.

Vi köper alla nötter, frön och annat dyrt på Gekås Ullared, Ö&B, Netto eller Rusta samt bunkrar om det är extrapris. Avokado är lyx och köps endast om det är extrapris. Bunkrar även frysvaror när det är extrapris, såsom spenat, grönkål, broccoli, wokmixar, brysselkål m.m. Vi handlar oftast på Coop då det är bäst utbud där men skulle råda dig att handla på billigare ställen såsom Lidl, Netto, Willys osv samt gå efter vad som är på extrapris och i säsong. Undvik så mycket halvfabrikat du kan då det ofta är dyrt, men det gör du säkert redan om du försöker vara hälsosam. Finns en app som heter Matpriskollen där du kan kolla vad som är på extrapris i butikerna nära dig.

vendelay
2017-06-10, 23:31
#5

Mitt bästa tips för att överleva på en strikt budget är att leta efter studenttips. Jag misstänker att de flesta veganer är relativt unga (?) och det finns mängder av veganska studenter som berättar om sina matvanor. Jag länkar lite för inspiration:

https://www.instagram.com/studentkak/
https://www.instagram.com/vadveganerater/
https://www.instagram.com/veganskt/
https://www.instagram.com/vegokak/
https://undertian.com/

https://skippanudlarna.com/
http://idawarg.se/2016/12/16/billig-vegansk-mat/
http://veganvrak.blogspot.se/2008/11/billig-veckomeny.html
http://nouw.com/picklepic/hur-man-lever-billigt-som-vegan-tips-pa-22673453
https://www.flashback.org/t1438430
http://www.matsmart.se/

Testa att googla på sökord som Vegan, student, billig i kombination med mat eller recept.

Lycka till!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Snuffles
2017-06-11, 12:59
#6

Jag är också 16 och försörjer både mig själv och min hund sen några månader tillbaka, dock så får jag både barnbidrag och barnpension och det är cirka 2500 per månad, så det är mer än vad du lägger på mat men jag brukar inte förbruka allting direkt om jag inte slarvat och köpt typ vegansk ost eller skämt bort min hund lite extra. Jag köper mest torkade linser och bönor, frysta grönsaker, fullkornsris, fullkornsbröd, äpplen och bananer och andra frukter som är i säsong, lök, potatis, fullkornspasta och havregryn.

[Roe Deer]
2017-06-30, 23:45
#7

Jag är Vegan, 27 år gammal och lägger en stor slant av mina pengar på just mat för att jag äter en hel del färsk föda (frukter, grönsaker, nötter och frön, utöver sojaprodukter, ris och quinoa). Lätt över 2000 kronor. Jag har alltid varit tunn men stark (tränar hårt och äter bra).Det som kostar är ju frukten och grönsakerna. Skafferivaror som ris och bönor är ju billigare. Sedan finns det rätt okay pris på torkad sojafärs om man vill proteinboosta och slippa blötlägga bönor allt jämt. Mat är medicin. Utan en god grund så kommer kroppen inte orka. Men har jag det knapert så satsar jag på ris, torkade bönor och grönsaker. Det gröna är suuuperviktigt!

Namiko
2017-07-01, 17:07
#8

För att jag ska kunna äta så nyttigt som möjligt har jag landat på en matbudget på 500:- i veckan. Jag har rotfrukter, ris och torkade baljväxter som bas. Koka en stor omgång bönor och frys in, gör en del av dom till biffar direkt som du bara behöver plocka fram och steka upp när det är dags att laga mat. Det underlättar matlagningen rejält.

Krossade tomater kan antingen bli grunden till en gryta eller sås till biffar. Frysta grönsaker håller länge och man kan tex slänga ner några broccolibuketter i kastrullen när man kokar ris för lite extra näring. Havregryn kan bli både müsli och gröt beroende på om man vill ha varm eller kall frukost, här lägger jag en del extra pengar på frysta bär, chiafrön och valnötter för näringens skull. Jag älskar också sallad vilket drar upp kostnaden för mig. Men som #7 säger, det gröna är superviktigt, så snåla inte för mycket på det.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Upp till toppen