Etikettveganism
Läst 11900 ggr
[TrevorS]
2009-07-29, 16:32

Hur det är att vara vegan i dagens samhälle.

Intervju med Ester Svensson av Oscar Södros 29/7-09

Hur det är att vara Vegan i dagens samhälle.

Ester är 28 år och  jobbar som keramiker och personlig assistent. Hon har varit Vegan sedan slutet av 2002. Hon var Vegetarian i flera år men tyckte det kändes konstigt att äta ägg och dricka mjölk eftersom de kom ifrån samma industri. Hon funderade länge innan hon gick över till Vegan. När hon bodde i Pakistan fanns det farmar och hon fick en syn på hur djuren hade det. De användes som en produkt istället för ett liv. Hon började läsa mer om näringsläran för veganer efter hon blev Vegan.

I Pakistan och Afganistan tycker många att det är lite konstigt att vara Vegan och nästan att man skulle vara galen. Hon pluggade i skottland och där kändes det som att ingen brydde sig, de blev inte förvånade. I Sverige är det mer okey att vara Vegan än i Skottland.

Att förklara sig varför man är Vegan händer, men inte så ofta, hon kom bara ihåg en eller två gånger det har hänt, det har mest varit att de fått det som ett personligt anfall och de kände att de behövde försvara sig för att de åt kött. Det är sällan hon äter ute men om hon äter ute ser hon till att gå dit de serverar vegansk mat.

När man blir bjuden på mat brukar det vara lungt om man äter hos någon som är i hennes ålder då de oftast har förståelse och kunskap, man säger vad man inte kan äta så är det inget mer med det. Den äldre generationen kan det hända att de köper sojakött som innehåller ägg utan att de vet om det vilket kan vara jobbigt att berätta att man inte kan äta det när de stått och lagat maten. Hennes föräldrar äter veganskt när hon är hemma och de känner att de mår bra av maten också.

Att bo i en storstad för att vara Vegan är inte ett måste, det finns oftast sojamjölk, rotfrukter, linser och andra bra produkter i även mindre städer eftersom de har blivit så pass vanliga idag, däremot kan det bli svårare om man ska ut och äta i mindre städer.

Favoritmat tog ett tag innan hon kunde bestämma sig då det finns så mycket gott, hummus är en favorit på mackor men ärtsoppa är något hon inte kan leva utan.

Citat "Ju längre man har varit Vegan ju mer rätt känns det."

Intervjuade Ester Svensson och jag som skrivit denna artikel heter Oscar Södros

[TrevorS]
2009-07-30, 13:55
#1

Jag vill nästan bo i skottland nu när jag läser artikeln jag skrivit. =)

Alexej
2009-07-30, 15:44
#2

Här i Skara finns inget ställe där man kan äta Vegan, alternativ är att ta salladstallrik utan dresing.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[TrevorS]
2009-07-30, 19:10
#3

#2. Jag har faktiskt ätit på en pizzeria i Skara, vi letade upp en pizzeria som inte hade ägg i degen, så beställde vi såhär:

Pizzabotten, tomatsås med paprika, svamp, falafel på. =)

[TrevorS]
2009-07-31, 00:21
#4

Många resturanger är dåligt pålästa när det gäller vegansk mat och innehåll tyvärr, jag tycker de borde bli bättre på det, att det borde finnas någon utbildning för servitörer och kockar så de kan lära sig lite mer om vegansk mat och vad som är veganskt.

InstinktivtKaos
2009-09-27, 23:56
#5

Är det ägg i pizzabottnar? Här i Norge är det oftast (överallt jag har frågat hittills) mjölk i degen, vilket det oftast inte är i sverige, vad jag vet. Men ägg altså, hmm.. jobbigt läge.

[TrevorS]
2009-09-28, 00:41
#6

Det beror på det är rätt ovanligt att de har ägg i pizzadegen för det första att det kostar mer pengar och för det andra att degen håller kortare tid i rumstemperatur och svårare att kyla/frysa ner, de fryser oftast ner och plockar fram och låter den tina lite då och då under dagen när de bakar.

Mjölk har jag inte ens hört talas om, det har man knappt i vanligt bröd man köper i affären också.

Man kan fråga innan man beställer om de har ägg eller mjölk i. Jag har varit med om att några penslar degen med grädde däremot. Men fråga kan man alltid göra.

Maryam22
2017-10-20, 14:16
#7

Hej! Jag gör en skoluppgift där jag måste intervjua en person som är Vegan? Är någon här Vegan som jag kan intervjua?

vendelay
2017-10-20, 19:11
#8

#7 Jag är Vegan och glad i att intervjuas 😃

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Maryam22
2017-10-21, 15:20
#9

Vad bra! men skicka ditt mail så skriver jag några frågor till dig som du ska besvara på :=) 

Tack så hemskt mycket :)

Upp till toppen