Etiketterrestaurangfik
Läst 2920 ggr
Pyttelite
2017-10-22, 10:57

På resande fot i Europa som Vegan

Utanför Sverige finns det fler produkter och mer riktad information till Veganer. Affärskedjorna har ofta en egen produktserie för Veganer. Mataffärerna ger gärna tips om matlagning och produkter i sina veckoblad. 

Man får den uppfattningen att det är enklare att vara Vegan i vissa länder eftersom det finns så många färdiga produkter inklusive halvfabrikat där.

Naturligtvis är en orsak till detta att målgruppen är större utanför Sverige. Läser  man på den engelska siten för The Vegan Society hittar man tips på Veganvänliga hotell och B&B ute i Europa. Det finns faktiskt med 5st från Sverige.

Om man inte tänker att resa är presentationerna och bilderna från dessa ställen mycket tilltalande så man kan kan använda dom som inspirationskällor både för kommande resor och matlagning.

  • Veggie Hotels

http://www.veggie-hotels.com/1-1-Home.html

  • Going on Holiday as a Vegan (Från The Vegan Society)

https://www.vegansociety.com/lifestyle/travel

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Ninja99
2017-10-22, 11:57
#1

Visst känns det som att vi är lite bakom här i Sverige när man jämför med en del andra länder. Min senaste erfarenhet är att det ofta är jättelätt att hitta massor av (åtminstone jmf med Sverige) veganska produkter i italienska mataffärer (på restauranger där har det varit lätt länge). Det var ju riktigt kul att handla mat där, massa nya produkter jag aldrig sett här hemma. 😃 Veggiehotels har jag använt mig av många gånger när jag varit ute och rest, den är jättebra och bäst av alla länder på veggiehotell är Tyskland enligt min erfarenhet, det vimlar av dem där! 😀 Den andra länken från Vegan Society tackar jag så mycket för 👍 den har jag inte kollat tidigare, ska bli kul att botanisera mer på.

Pyttelite
2017-10-22, 12:52
#2

#1 Roligt att du hade nytta av inslaget!

Jag har samma erfarenhet som du att Tyskland är mycket inriktat på att saluföra mat som är deklarerade vegetariska eller veganska och att det finns en annan kunskap och efterfrågan där om sådana produkter.

Jag hade tänkt att skriva lite om utbudet i Tyska mataffärer och visa hur det kan se ut men återkommer med det.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

veggie4every1
2017-10-22, 14:12
#3

#2 Tusen tack för bra info 🙂

Ser fram emot ditt inlägg om utbudet i tyska affärer👍

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Pyttelite
2017-10-22, 19:56
#4

När man reser till andra länder är det alltid lika intressant att kolla in utbudet i matvaruaffärerna. Dels vill man känna igen sig och kolla priser dels vill man se vad det är som skiljer utbudet åt.

I Tyskland är ca 10% av befolkningen Vegetarianer (8 000 000) och ca 1% Veganer (800 000). Det avspeglar sig i de stora matvaruaffärerna som ibland har egna märken med certifierade produkter för just vegetarianer och veganer.

Den affär jag först tänkte berätta om är EDEKA. Ett företag som startade i slutet av 1800-talet och som då hette Einkaufsgenossenschaft der Kolonialwarenhändler im Halleschen Torbezirk zu Berlin och som 1911 fick namnet EDEKA. 

EDEKA har ett eget varumärke; EDEKA Bio+Vegan som riktar sig till målgruppen vegetarianer och veganer. 

Tyvärr är alla länkar nedan på tyska men jag tror att ni ändå förstår en hel del. 

  • EDEKA Bio+Vegan

https://www.edeka.de/unsere-marken/eigenmarken-lebensmittel/edeka-bio-vegan/internetstruktur_edeka_bio___vegan.jsp

På EDEKAs hemsida finns det information om lokala Veganprodukter som finns inom max 3 mils omkrets.

  • Vegan-Spezial

https://www.edeka.de/minden_hannover/rezepte-ernaehrung/ernaehrungsmagazin/archiv-der-ernaehrungsspecials/content__3_2_spalten_16.jsp

Det finns också en receptsamling där det går att söka på Veganrätter med i vissa fall tillagningshjälp i form av videos.

Den dedikerad sidan för vegankost innehåller också en länk till en kostpyramid för veganmat med förklaring till vad man behöver äta för att må bra.

I den allmänna receptsamlingen går det lätt att söka ut veganrecept.

https://www.edeka.de/rezepte-ernaehrung/spezielle-ernaehrung/vegane-ernaehrung/index.jsp

  • Die vegane EDEKA Ernährungspyramide

https://www.edeka.de/rezepte-ernaehrung/bewusste-ernaehrung/edeka-ernaehrungskonzepte/ernaehrungspyramide-vegan/ernaehrungspyramide_vegan_1.jsp

  • EDEKA Rezeptsuche

https://www.edeka.de/rezepte-ernaehrung/rezepte/rezeptsuche/rezepte_suche_liste.jsp

Här finns också en artikel som Deutschland is[s]t Vegan har gjort om EDEKA med fler inriktningar på Veganprodukter som t ex olika typer av drycker och sojaprodukter och Tofus. 

  • DEUTSCHLAND IS[S]T VEGAN

https://www.deutschlandistvegan.de/vegane-produkte-aus-dem-supermarkt-teil-2-edeka/

Jag kan inte hitta likande typer av information på de webbsidor som den svenska dagligvaruhandeln ansvarar för.

Enda haken är just att allt är skrivet på tyska men man får ändå uppfattning av både djup av information och typ av varor som finns tillgängliga.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Pyttelite
2017-10-24, 21:44
#5

Hittade lite mer information om Vegoturism i Europa …

Europas 10 mest vegovänliga storstäder (Från MSN)

1. Amsterdam

2. Paris

3. Lissabon

4. Stockholm 

5. Berlin 

6. Köpenhamn 

7. Prag

8. Wien

9. Oslo

10. London 

  • Mer om: Europas 10 mest vegovänliga storstäder (Från MSN)

https://www.msn.com/sv-se/resor/nationalparks/europas-10-mest-vegov%c3%a4nliga-storst%c3%a4der/ar-AAqfyl0?ocid=spartanntp

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Gen
Gen 
2017-10-26, 20:28
#6

Superbra info! Kul! Jag tycker nog ändå Berlin håller högst klass. Många fine dining möjligheter som annars är svårt att hitta. Tycker Madrid saknas, super enkelt i centrala Madrid att hitta veganställen. Bryssel är nog bottennoteringen hittills för mig. Fullständigt uselt.

Pyttelite
2017-10-26, 20:38
#7

#6 Roligt att du gillade det.

Kan du inte berätta mer om Berlin och Madrid?

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Gen
Gen 
2017-10-27, 16:34
#8

#7 det kräver ju lite eftertanke känner jag :) Men spontant: http://lucky-leek.com En restaurang i Berlin som varmt rekommenderas. Jag tycker också det är lätt att hitta barkrubb när man är ute på galej, som en curry wurst på soja. Veganz är en matkedja med vegansortiment som man ser här och där, alltså dagligvaruhandel. Inte alltid vad men behöver på resande fot men alltid kul att kika runt i. Madrid har mycket på happy cow, jag tror de straffas i den där MSN listan för att det kanske inte finns lika mycket i förorterna. Men mitt intryck är att det var man än är i centrum finns veganmat inom typ 300 meter. Oftast lite mer rustikt, ekologiskt betonat, snarare än fine dining. Men "vanliga" restauranger har också ofta veganalternativ, dock inte supertydligt märkt på menyn. Får klura lite på om jag vill ge ett specifikt tips, men kolla happy cow - finns massvis. Warszawa saknar jag också på listan, har inte varit där, men hört att det ska vara superbra. Krakow är minst lika enkelt som prag är min erfarenhet. Riga var heller inga problem, många tydligt utmärkta veganrätter på menyerna. I Rom finns också många guldkorn, allt från linnedukar till buffé. Arancia blu rekommenderar jag varmt. Lite svårt att hitta men väl värt besväret.

Pyttelite
2017-10-27, 19:49
#9

Tack för reseberättelserna - här finns mycket att utforska!

Gillade också videorna från Lucky-Leek. Det är alltid kul att se andra laga trevliga maträtter. Ger både inspiration och lust till att laga själv.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Upp till toppen