Veganskt julbord - tips och recept
Det närmar sig Jul och man kan aldrig få för mycket tips på mat och godsaker tycker jag 🙂
I länken nedan finns en hel del gott och så vill jag tipsa om sötpotatispaj som är så god som dessert. Receptet kommer så snart jag har letat fram det, annars kan ni nog hitta recept på internet. Men det är i alla fall något som jag tycker saknas på det svenska julbordet.
Fyll gärna på med egna tips, både godis och mat 🙂
https://mittkok.expressen.se/artikel/veganskt-julbord-basta-tipsen-recepten/
Mat
Terökt tofu har vi varje jul.
Tofu sk*nka, griljerad kålrot, typ Janssons, rödbetssallad, falsk sill (senaps"sill", chili"sill" och inlagd "sill"), fräst grönkål, rödk¨ålssallad med temarinerade russin m.m har vi i princip varje jul.
Godis/gott
Matchakakor, pu-erh havrekakor, mjölkfri kola, mint kyssar, saffransbullar, pepparkakor brukar vi ha de flesta jular
l'm back
Jag blev påmind att dela ett recept, här också
jag lärde från en mat-kurs i veckan
Så Gott, jag var tvungen att göra själv i fredagskväll.. 😛
min smet blev lite lös, så jag döpte om dem till vego-biffar
kråkfötterna, min handstil är usel i vanliga fall
då hade jag bara en grinig penna som vägrade av och till usel underlag
motvind och solen i ögonen - 😃
kryddpeppar må vara julkryddor, andra årstider kan veg, buljongpulver funka
och i brist på ströbröd, ta en halvkokt potatis och havregryn
sista bilden är på styckfrysta* biffar*
för att kunna frysa in dem snyggare i mindre portions-burkar
Jajustdet fröbollar och saffransfallafel är favoriter också
l'm back
Till gottebordet efter julbordet kanske de här geléhallonen kan passa? 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#5 Har köpt en sådan form, så det var då jag hittade receptet. Undrar om man kan ersätta Vegeset med Agar Agar? Det har jag nämligen hemma. Vad jag kunnat hitta så används ungefär samma mängd av både Vegeset och Agar Agar till en halv liter vätska. Kanske aningen mindre Agar Agar, men det borde ju funka.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Vad jag kan hitta så är skillnaden den att agar agar är något dimmig medan vegeset (karragenan) är helt klar och genomskinlig.
Så det går nog men de kanske inte blir så klara i färgen, dock förhoppningsvis lika goda 🙂
Tack för att du kollade. 👍
Då är det förmodligen därför man ska använda vegeset i receptet. Oftast vill man ju ha klar gelé. Ska testa med agar agar och se hur det blir. Huvudsaken är ju att det smakar gott. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Här kommer ett gammalt inslag (2012-12-13) från Sverigesradios Meny;
Kocken Nina Andersson presenterar ett Veganskt Julbord.
Nina driver också blocken Vegania som handlar om vegansk mat.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=5373353
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Jag har lovat att laga allt veganskt till julbordet och ta med. Seitanskinka, tofukorv, tre sorters auberginesill och någon sorts juliga "sojabullar". Tänkte göra tofukorv och sojabullar nu och resten den 22 december. Går tofukorven att stoppa i frysen, eller måste det vara seitankorv? Auberginesillen, hur länge håller den sig fräsch?
Veganska k*ttbullar:
https://www.ica.se/buffe/artikel/basta-receptet-vegetariska-julkottbullar/
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Nyårsmat
Risotto med karamelliserad fänkål och misostekt svamp:
https://www.ica.se/buffe/recept/risotto-med-karamelliserad-fankal-och-misostekt-svamp-723114/
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ