Etikettdjurrätt
Läst 4335 ggr
SBN
SBN 
2017-03-12, 20:23

Det är med vegansk livsstil..

Hej allesammans! 

Jag är ny här på forumet och anledningen till att jag sökte mig hit är för att jag har lite funderingar på det här med en vegansk livsstil. 

Jag har varit "Vegan" nu i snart två år och börjar känna lite att vara helt Vegan är omöjligt och funderar då vart man ska dra gränsen? Idag äter jag aldrig kött men mjölk och ägg håller jag inte koll på när jag äter i skolan eller ute. Känns som att det inte helt går att hålla koll på det. Man kan väl säga att jag äter så veganskt som möjligt. 

Men nu till livsstils delen så har jag funnit en del utmaningar främst när det gäller kläder. Nu i vintras exempelvis så planerade jag ett köp av en ny rock men insåg då att alla görs av ull eller polyester om det är billigt skit. De special gjorda veganska rockarna kostade 2x priset av en gjord i ull och i bra kvalité. Hur ska man göra i en sån här situation?

Och skor är heller inte lätt, har köpt sneakers av Wills i London och missnöjd med kvaliteten. Ett par vita sneakers som användes sparsamt en sommar är redan slutkörda. Och nu när jag letar ersättare så ser alla veganska alternativ antingen fula ut och jag är osäker på kvaliteten. För att inte nämna att priset är omotiverat högt. 

Så slutligen undrar jag bara hur andra i liknande situation ställer sig till dessa dilemma. Vart drar man gränsen för Vegan när alternativen inte riktigt finns där än?

Tack.

TicTac
2017-03-12, 20:40
#1

😐 För mig är ull inte ett alternativ. Om det är dyrare att inte utnyttja djur får det vara dyrare helt enkelt. Jag tänker i varje fall inte ha ekonomisk vinning av att utnyttja dem…

Äta ute är ju inte något problem nuförtiden. Finns vegetariska restauranger lite överallt och de flesta andra har något veganalternativ. I skolan kunde jag få vegetarisk mat redan på åttio-talet så idag borde det vara ännu enklare.

Och jag ser nog inte Vegan som en livsstil, utan som ett politiskt ställningstagande, även om jag själv inte är så aktiv. Kanske du är, som jag var, Vegetarian i början? Jag fuskade ständigt med lagrad ost… 😕

Vad gäller gränsdragningen, så har jag dragit den vid ett centralt nervsystem, men det är inte riktigt sant heller, för jag drar det lite snävare än så. Men många veganer gör det så jag tänker inte argumentera med dem om det så länge det finns köttätare…


You'll never walk alone

SBN
SBN 
2017-03-12, 20:52
#2

Vet inte hur man citerar om det går än.

Ja det går ju att äta vegetariskt alldeles utmärkt ute och i skolan men det är så fruktansvärt många som fortfarande inte förstår att det ska vara veganskt då utan det finns väldigt ofta mjölk eller ägg i såsen osv. Svårt att kontrollera helt enkelt. 

Men klädes problemet då. Hur klär du dig då? Har hittills inte sett eller hört om någon Vegan som har kostym eller iallafall kavaj till vardags. Jag vill verkligen inte utnyttja djur för någon ekonomisk vinning men just nu känns det inte som det finns någon alternativ. När den veganska klädes branschen är redo så kommer jag definitivt vara en kund men nu känns det som att mat går att äta veganskt men resten går inte fullt ut.

Och med gräns så menar jag en val, bildäck är tydligen inte veganska, nålar är inte veganska, betyder detta att inga kläder är veganska? Läkemedel är inte veganska i många fall så vart drar man gränsen på vad man är okej med att bruka och inte? 

Tack för svar förresten och trevlig kväll!

vendelay
2017-03-12, 21:15
#3

Välkommen hit! 🤗

Jag börjar med att reda ut begreppen:

Lakto = mjölk
Ovo - ägg
Lakto-ovo-vegetarian = någon som inte äter kött (även fisk och fågel osv) men äter mjölk och ägg
Vegetarian = äter ingenting från djurriket
Vegan = äter ingenting från djurriket och avstår djurförtryck så långt det är möjligt

Jag köper de flesta kläder på H&M och jag har aldrig problem med att hitta veganska kläder? Min jacka är också från H&M. Mina skor är från ECCO, visserligen dyrt men jag har bara ett enda par skor och jag går rejäla sträckor varje dag så de måste vara av bra kvalité. De limmar inte skorna så skor utan läder, skinn, mocka osv ska vara veganska. Mina skor kostade strax under 1000-lappen vilket ändå blir billigt med tanke på hur mycket jag använder dem. Skor är svårast att hitta tycker jag men jag tror att Din Sko och Skopunkten enbart använder vegetabiliskt lim så de skor som inte är gjorda av djurmaterial (skinn, läder osv) ska vara veganska. Men det är bara att maila dem och fråga.

Varför känner du att det inte går att hålla koll så du äter vegansk mat? Vissa behöver en kanske förklara för vad veganskt innebär men jag upplever inte att det är ett problem att äta ute. De flesta restauranger har ett veganskt alternativ eller kan fixa något om du ber dem.

Vet inte om jag missförstår dig angående rockarna, men ull är inte veganskt.

Vissa grejer går inte att komma ifrån, som läkemedel. Inga läkemedel är veganska eftersom det är krav på att de ska djurtestas. Bildäck behöver du också om du behöver en bil. Här får du utgå från vad som är praktiskt möjligt. Det är helt möjligt att utvecklat förklara för kocken att smör och grädde inte är veganskt så vegankost är enkelt att leva efter. 

Missade jag något eller är det något mer du undrar över?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

TicTac
2017-03-12, 21:28
#4

#2 Men klädes problemet då. Hur klär du dig då?

Cargobyxor och t-shirt… just nu… bomull är ju vanligt och vegetariskt. Har någon linneskjorta och fleece också. Vinterjacka från fjällräven. Sneakers från Nike… Det finns ganska mycket som är utan animalier idag. Men mycket med också, så det gäller att vara uppmärksam.

Kostym, polyester och viskos är det i mina. Har en sommarkostym i linne också, men den har inte så snyggt fall, så jag undviker den. 😛

Det viktigaste är nog att inte göra ett problem av det. 🙂

Lycka till!


You'll never walk alone

vendelay
2017-03-12, 21:55
#5

Jag hittade en superbra sida angående detta med kläder:

http://features.peta.org/how-to-wear-vegan/

Finns massa tips för bland annat tröjor, byxor, skor, plånböcker osv.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

SBN
SBN 
2017-03-12, 22:39
#6

Hm tack för svaren!

Gillade tanken att utgå ifrån vad som är praktiskt möjligt. Att klä sig i klassisk herrstil är ju ordentligt svårt om det ska vara veganskt också. Känns lite enklare för er kvinnor att klä er mer veganskt 😉. Själva maten tycker jag inte är jättesvår då jag har börjat avsky smaken av ost osv. 

Antar att jag måste acceptera att det inte går att vara 100% Vegan och försöka så långt det går.

veggie4every1
2017-03-12, 23:15
#7

#6 Misstolka dock inte vad som avses med praktiskt möjligt. Man kan göra det väldigt enkelt för sig och tolka det som man vill, men..

Det betyder förstås inte att köpa animaliska kläder och skor när vi har ett val eller att äta den animaliska korven på grillfesten för att det inte finns något annat.

Däremot så kan vi inte avstå från att leva i ett samhälle som är genomsyrat av djurutnyttjande. Däck som du själv nämner innehåller animalier, våra datorer innehåller animalier, livsviktiga mediciner innehåller ofta animalier och är djurtestade, men sådant är det inte praktiskt möjligt att välja bort.

Visst går det att vara 100% Vegan. Vi dödar genom att leva (som många icke-veganer älskar att påpeka), men det betyder inte att vi inte är veganer när vi tar vårt moraliska ställningstagande seriöst och avstår allt dödande och utnyttjande så långt det är praktiskt möjligt 🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Smultronfia
2017-03-13, 06:35
#8

Veganskt herrmode https://www.bravegentleman.com Veganska slipsar https://www.jaanj.com Väskor, plånböcker, skärp, och framför allt skor Greenlaces.se

Smultronfia
2017-03-13, 06:41
#9

http://hallmadden.com Skräddarsydda veganska kostymer efter dina mått. Kolla i menyn under produkter så finns en Vegan knapp. Dock blir detta ett dyrare val men vill man ha tex när man ska gifta sig eller nåt så kanske det är värt det. Beror ju på vad man har för klädbudget normalt.

Smultronfia
2017-03-13, 06:43
#10

http://www.peta.org.uk/living/vegan-mens-fashion-shoes-suits/ Här listas också lite olika alternativ.

vendelay
2017-03-13, 07:12
#11

Min sambo är man och klär sig veganskt. Han handlar mest på Dressmann. Han brukar helt enkelt börja med att säga att han inte vill ha ull och andra djurprodukter i sina kläder och han har ändå ett garderob fylld med skjortor, kavajer, byxor, tröjor… Osv. Han har bra mycket mer kläder än vad jag har 🙂

H&M har ju dock väldigt fina kläder till män också tycker jag, och det mesta är veganskt.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

TicTac
2017-03-13, 17:09
#12

#6 Jag är man och det enda som inte är praktiskt möjligt för mig är mediciner, som jag "aldrig" äter.

Om du är en jeanskille så finns http://www.nakedandfamousdenim.com/
Själv slutade jag använda jeans när jag blev Vegan just för att jag inte villa jaga runt efter kläder. Vet inte om det finns jeans lättare åtkomligt utan animalier nuförtiden.

Och som skrivits ovan, Dressman funkar ypperligt likaså H&M. Var bara uppmärksam. 👍


You'll never walk alone

vendelay
2017-03-13, 18:33
#13

#12 Vad är inte veganskt i jeans? 🤐

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

TicTac
2017-03-13, 19:45
#14

#13 Varumärkeslappen bak brukade vara i skinn… från djur. Det har kanske ändrats.


You'll never walk alone

vendelay
2017-03-13, 21:04
#15

#14 Men ooooh… Ledsen jag blir på folk alltså! Jag ska maila H&M och fråga, jag återkommer.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Sarafiaklara
2017-03-13, 22:16
#16

Ett problem med att handla på HM och liknande mainstream företag är väl bomullsindustrin? Här är en intressant länk till en artikel om bomullsindustrin http://www.sverigeskonsumenter.se/Stilmedveten/Kategorier/fakta/Bomull---hur-bra-ar-det-/ där det bland annat står "Bomullsodlingarna utgör bara 2,5 procent jordens uppodlade jordbruksmark, men hela 20 procent av de jordbrukskemikalier som används sprids på just bomullsfälten. Det handlar om bekämpningsmedel med farliga kemikalier som skadar bomullsodlarna och miljön." Tur att er etiskt och miljövänligt framställd bomull verkar bli alltmer populärt och lättare att få tag på :)

vendelay
2017-03-13, 22:59
#17

#16 Ja, det har du rätt i. Jag köper främst deras "conscious"-kläder som är gjorda på ekologisk bomull. Köpte tre tröjor där idag från den serien för 50kr/styck (2 långärmade, en kortärmad).

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Smultronfia
2017-03-14, 06:24
#18

#16 ja det stämmer därför är det extra viktigt att köpa ekologiskt. Köper endast ekologiska kläder när det går Både för miljön och mig själv.

SBN
SBN 
2017-03-14, 10:44
#19

Ni tar upp lite mitt problem, att man är tvungen att "tumma" på kvalitén för att köpa veganska kläder. Förutom Levis jeans som är helt veganska (även lappen där bak som är gjord av pressat papper) så måste man betala mer för att få sämre produkter om man bortser från den etiska delen. 

Detta känns som det enda negativa med att försöka leva veganskt. Just matdelen finns det absolut inget negativt med (förutom B12) men just livsstils delen blir lite jobbig.

veggie4every1
2017-03-14, 11:48
#20

#19 Om vi som konsumenter visar med våra plånböcker (vilket är det som producenter och företag är intresserade av) att vi vill ha veganska produkter istället för animaliska så kommer säkerligen de veganska att bli både bättre och billigare och utbudet blir större och större.

Det sker dock inte om vi istället ger efter här och köper animaliska produkter.

Jag tycker att det viktigaste är att avstå från animaliska produkter, sedan får man gå efter förmåga och plånbok var och hur man handlar.

Men ett tips som är bra för både miljö och plånbok är att inte överkonsumera och att köpa icke-animaliska kläder second hand om man kan. Kläder håller ofta i väldigt många år 🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

vendelay
2017-03-14, 11:49
#21

#19 Varför måste en tumma på kvalitén menar du? Anledningen att jag handlar på H&M är inte för att jag är Vegan, utan för att det är billigt 😇

Mailade H&M's kundtjänst typ: Är era byxor veganska? Fick svaret: Vissa är gjorda av återvunnet material. 😂 Jag ringde och frågade, fick bättre svar men inget tydligt. Blev ombedd att maila igen med en specifik produkt, så nu väntar jag på svar igen.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

vendelay
2017-03-14, 11:50
#22

#20 Tummen upp! Bra skrivet.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

TicTac
2017-03-14, 18:13
#23

#19 Att vara Vegetarian är helt klart ett stort steg att ta och att du tycker det är lätt är toppenbra. 👍

Steget till Vegan är så klart svårare, då man måste vara uppmärksam på vad som finns i kläder och hudvårdsprodukter mm. Någonstans dock, tycker jag, måste man ta beslutet att det är värt det att inte utnyttja djur någonstans, inte bara på tallriken. Men det är ditt beslut att ta och om jag ska vara ärlig så kan jag inte förstå vad som är svårt. 🤔

"Förutom Levis jeans som är helt veganska (även lappen där bak som är gjord av pressat papper)"
Tack! 👍
Visste inte att detta ändrats. Vet du om det gäller för alla modeller och collectioner?


You'll never walk alone

vendelay
2017-03-19, 18:10
#24

Uppdatering angående H&M's kundtjänst… Har fortfarande inte fått svar 😂

Som jag skrev i #21 så mailade jag om en specifik produkt och fick svaret:

"Tack för din intressanta fråga! Kompositionen av jeansen består av 62% bomull, 36% polyester, 2% elastan så det borde vara Vegan. När vi tittar på bilden av jeansen så ser vi en etikett på baksidan med texten &DENIM. Oftast är dessa etiketter gjorda av läder i så fall är byxan inte Vegan. Om du vill kan du beställa jeansen och undersöka plagget för det är lite svårt för oss att veta vilka material som anses som 'icke vegan'."

Jag ger snart upp alltså, vad är detta?? Självklart vill jag ju uppenbarligen veta om etiketten är i läder 😟 Så nu väntar jag på svar igen… Rekommenderar inte H&M's kundtjänst 😂

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

vendelay
2017-03-22, 11:34
#25

Äntligen fått svar, etiketten är i läder och mina jeans är inte veganska 😕

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

TicTac
2017-03-23, 21:04
#26

Så det gäller att vara uppmärksam fortfarande då. Bra att veta. Jag skippar alla jeans för stunden, tror jag. Inget jag saknat precis. 😛


You'll never walk alone

Lakritsstjärna
2017-04-21, 21:10
#27

Jag äter vegetariskt utan ägg och mjölk men när det kommer till kläder så är jag väldigt svag för snygga väskor och skor. Använder ibland en päls gjord av kanin. Tycker det är så snyggt med päls. Älskar kaniner men den pälsen har jag fått av min mormor som köpte den på 70-80 talet så resonerar så att dessa kaniner skulle varit döda nu iallafall och är den ändå gjord kan jag lika gärna använda den. hade inte gått och köpt en ny päls tror jag

vendelay
2017-04-21, 21:43
#28

#27 Finns det någon anledning att berätta på en sajt för veganer att du gillar att gå omkring med slaktade kaniner på axlarna? 🤔

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

TicTac
2017-04-21, 23:38
#29

#27 Eh… !? Seriöst? 🤔


You'll never walk alone

Flöffo
2017-04-21, 23:44
#30

Det är klart att det är bättre att använda den än att slänga den iaf

//Flöffo

TicTac
2017-04-21, 23:49
#31

#30 Men ändå? *ryser*


You'll never walk alone

Flöffo
2017-04-22, 00:17
#32

#31 Förstår, ag skulle aldrig kunna ha på mig det heller

//Flöffo

Gen
Gen 
2017-04-22, 14:01
#33

Klart det inte är bättre att använda den. Det legitimerar något förkastligt. hur man kan tycka det är fint övergår mitt förstånd.

vendelay
2017-04-22, 15:25
#34

Jag håller med #33 Jag anser att det är bättre att göra typ vad som helst förutom att använda den. Till och med att slänga den i soporna.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

[Roe Deer]
2017-12-23, 18:48
#35

Som både Vegan och naturvän, så värnar jag om alla varelsers frihet såväl som jordens miljömässiga balans. Detta innebär just som du, trådskaparen skrev, ett dilemma. Att välja djurens bästa eller miljöns, i mitt fall. Ull eller polyester (plast), är ett knepigt val. Jag väljer ju helst eko-bomull, hampa, bambu, viskos, lyocell innan jag överväger just polyester. Idag så måste ju våra egoistiskt framavlade ulliga får klippas titt som tätt för att inte svettas ihjäl. Deras klippta ull kan ju gott och väl användas till kläder, men det känns ändå fel om grundagendan till en början var just att utnyttja dem. Polyester/ polyamid är ju nästintill ett måste i dagens ytterkläder för att inte bli genomblöt (finns dock ett nygammalt alternativ med indränkta tyger i linolja, om jag inte misstar mig). 

Så, ull eller fleece vintertid i råkalla norrland? Ingetdera helst. Utan jorden dör alla (plasten förgiftar). Djuren måste ju dock ändå klippas. En dröm hade ju varit växtfibrer, frigående djur som får äta sig mätta på öppna fält, se till deras bästa först och främst. VI må alla vara av jorden, men vi behöver inte utnyttja varandra för det.

vendelay
2018-01-04, 21:49
#36

#35 Men du kommer inte ifrån att om du köper ull fortsätter de att föda upp nya får som måste klippas i all oändlighet. Därför är det inte försvarbart att någonsin köpa ull.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

[Roe Deer]
2018-01-08, 21:24
#37

#36 Korrekt. Jag håller faktiskt med dig. Själva fortplantningen bör djuren få stå för själva och inte vara en del av ett mänskligt utnyttjande. Vi lever i ett modernt samhälle som har påvisat att vi kan skapa kläder av växtfibrer. Dock bör vi kanske ifrågasätta varför vi gör som vi gör, kunskap är makt och många lever kanske på gamla argument/sanningar/osanningar istället för att lära sig något nytt. 

Allt handlar i slutändan om agendor. Antingen agerar vi från ett kortsiktigt ego eller från ett godhjärtat syfte.

Upp till toppen