Etiketterfrågortips
Läst 684 ggr
Jessicahagstrom94
2019-04-03, 15:14

Hjälp sökes

Hej! Här har ni en som vill försöka dra ner på animaliska produkter. Vad kan jag ha för pålägg på mackan? Nån sorts ost? Vad finns det för smör? Finns det nån yoghurt? Flingor? Vad för bröd? Vill ha tips på såna basic grejer liksom.. det känns som att det är dyrare att leva så, men jag söker sånt som är så billigt som möjligt..

Medarbetare @ Katter Ifokus.

sp0ngeb0b
2019-04-03, 15:35
#1

Du kan söka efter produkter här på Vegan iFokus eller på google men kan ge lite tips ändå :)

Pålägg: Mina favoritpålägg är hummus och avokado. Hummus kan du göra själv eller köpa färdig i butiken - det är en kräm gjord på kikärtor m.m. I butiken kan du även hitta vegansk ost men det är ganska annorlunda smak jämfört med vanlig ost och många har svårt för den, jag personligen gillade inte vanlig ost, men gillar vegansk ost bättre. Du kan också hitta bönpastej som ersättning för leverpastej (från Pastejköket), olika skivade pålägg som ersättning till skinka och salami (t.ex. från Astrid och Aporna eller Quorn, dock är inte alla sorter från Quorn veganska), "cream cheese" gjort på soja eller havre med eller utan smaksättning (t.ex. från Oatly eller Sheese). Mjölkfritt bordsmargarin finns från flera märken. Jag brukar köpa från Coop men finns även t.ex. Carlshamn. Ersättningsprodukter som skinka, ost, pastej osv kan upplevas som dyrt, vill du komma så billigt undan som möjligt skulle jag rekommendera dig att prova göra egen hummus då kikärtor är väldigt billigt.

Flingor: Är inte super-inne på flingor men det finns jättemånga veganska. Tror t.ex. att Coco Pops är veganska som exempel, och även många müslisorter. Du får läsa på innehållsförteckningen helt enkelt :)

Bröd: Nästan alla sorter är veganska, du får läsa dig fram. Tror aldrig jag har sett icke-veganska bröd, förutom typ något brioche-hamburgerbröd eller vad det nu var.

Det behöver verkligen inte vara dyrt att leva som Vegan. Tvärtom kan du göra det väldigt billigt om du äter mycket baljväxter, rotfrukter, grönsaker och frukt i säsong, havregryn osv. Det som kan bli dyrt är om du köper massor av ersättningsprodukter, det är ju däremot enklare så kanske kan vara en idé att åtminstone köpa lite sånt i början för att inte göra det alltför svårt på en gång.

vendelay
2019-04-03, 17:41
#2

Allt du hittar här är veganskt:
https://www.valjvego.se/vegolistan
https://vegohjalpen.se/produkter/

Vad du ska ha för pålägg på mackan beror på vad du gillar. Själv gillar jag Qourns rökta skivor, men oftast äter jag nötsmör och frukt eller hummus eller bara margarin & grönsaker.

Här kan du hitta ost:
https://vegohjalpen.se/kategori/mejeri/ost/
Märket Astrid & Aporna har tyvärr precis gått i konkurs, men finns fortfarande kvar i alla listor. Men ifall du undrar varför du inte hittar dem i butik så beror det på det.

Här kan du hitta några veganska bordsmargariner:
https://vegohjalpen.se/kategori/mejeri/smoer/bordssmoer/
Jag äter oftast Flora Mjölkfri, men många älskar Naturli.

Här kan du hitta gurter:
https://vegohjalpen.se/kategori/mejeri/yoghurt/
Soygurt brukar vara minst bismak, så jag skulle rekommendera att du börjar med en sån. Jag föredrar Plantis produkter. Havregurt smakar ofta mycket havre, vilket vissa älskar! Finns också gurtar av kokos, lupin och eventuellt fler.

Här kan du hitta flingor, musli och granola:
https://vegohjalpen.se/kategori/oevrigt/flingor/

Det är oerhört sällsynt med animalier i bröd, så det finns nog inga listor å veganska bröd. Den skulle bli alldeles för lång, haha!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

vendelay
2019-04-03, 17:46
#3

Här kommer tips på hur du lever billigt som vegan:

https://fivesec.co/blogg/billig-vegansk-mat-guide-och-veckomeny

https://tuvessonskan.se/2017/02/02/manadens-grona-14-billiga-veganska-och-vegetariska-ratter-samt-ett-och-annat-smart-budgettips/

https://ida.baaam.se/billig-vegansk-mat/

http://www.skippanudlarna.com/

https://undertian.com/

Alla hemsidor är inte helt veganska, men det kan du ju läsa dig fram till såklart. Ett annat tips är att googla "billig vegan" eller "billig Vegan frukost" osv.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Jessicahagstrom94
2019-04-04, 16:30
#4

Mitt enorma problem med detta är ju att jag är enormt kräsen. Alltså enormt. Det är bara att hoppas att jag tycker om något av det ni säger att man kan ha på mackan tex.. Tack för hjälpen.

Medarbetare @ Katter Ifokus.

Jessicahagstrom94
2019-04-04, 16:33
#5

Dessa ostar som finns i länken, går dom bara att handla på något särskilt ställe?

Medarbetare @ Katter Ifokus.

vendelay
2019-04-04, 17:02
#6

Jag bor i Stockholm och tror inte det finns en enda matbutik som inte säljer veganost. Står antingen vid komjölksosten eller på veganhyllan. Annars finns det såklart i specifika veganbutiker (Goodstore i Stockholm, Happy Vegan i Göteborg osv), och såklart online!

Det är svårt när en är kräsen. Om du inte har typ selektiv ätstörning eller liknande så vill jag uppmuntra dig till att helt enkelt försöka sluta vara kräsen. Ät tills du gillar det helt enkelt. Jag har gjort så med massa grejer, typ banan, avokado, de flesta grönsaker och havredryck. Grejer som jag vet är bra att få i sig men som jag verkligen hatat innan.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Jessicahagstrom94
2019-04-09, 23:36
#7

Kommer inte att tvinga mig själv att äta äckliga saker. En annan sak, gick in på Willys idag och letade efter en färdig matlåda att bara värma men gick därifrån besviken. Hittade ingen! Finns det?

Medarbetare @ Katter Ifokus.

Smultronfia
2019-04-09, 23:50
#8

Ja det finns. Felix har några, coconut bean curry, chipotle chili. Sen har oumph två stycken frys pizzor. Sen beror det ju på vart du bor. Bor du i någon storstad finns ju lite mer att välja på från special affärer m.m.

Smultronfia
2019-04-10, 00:05
#9

Vegme har också, vegobullar med mos, pasta bolognese och thaigryta. Googreen ska ha Chickpeas Tikka Masala samt Asian Bean & Coconut Bowl. Dafgårds ska ha veganska örtiga Bolognesen Sen finns på konserv Amy's kitchen: linssoppa, lins och grönsakssoppa, tomatsoppa, delade ärtor, italiensk soppa, fransk grönsakssoppa, Spanish rice and beans. Jag har bara googlat veganska färdigrätter och fick upp dessa. Vet att Vendelay har skrivit om några hon testat förut. Och det finns några testade av vegomagasinet samt jävligt gott.

Jessicahagstrom94
2019-04-10, 10:16
#10

Tack! Jag bor i Gävle och gick in på Willys hemsta. Vet inte om nån bor här och ser detta. Kanske Ica maxi har större utbud..

Medarbetare @ Katter Ifokus.

vendelay
2019-04-10, 15:27
#11

Du får gärna kika på min instagram för tips:

https://www.instagram.com/enkelvegan/

Du behöver inte ha ett konto själv för att läsa inläggen.

Smultronfia gav många bra exempel, jag kommer bara på Spoons utöver de andra, men finns säkert fler exempel på min instagram eller om du googlar!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

sp0ngeb0b
2019-04-10, 16:43
#12

Är rätt säker på att Icas egna märke har några veganska färdigrätter med :)

Smultronfia
2019-04-10, 17:45
#13

Visst är det fantastiskt att det finns så mycket idag att vi inte ens har koll på allt. Bara hoppas att det kommer ut i övriga landet mer och inte bara i stor städerna. Men med tiden så kommer det med.

vendelay
2019-04-10, 21:53
#14

Carolines Kök har minst två-tre veganska färdigrätter också!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

vendelay
2019-04-12, 19:49
#15

Vegme har även typ tre burritos på 7eleven, samt en pizza hos 7eleven. De har också en korv med bröd och aioli, baugette med rödbetssallad och vegobullar samt en tacosallad hos Circle K.

Felix har en pyttipanna som bara är att steka och en gulaschsoppa.

Espresso House (vet inte om det räknas) har en massa olika grejer. T.ex en hummus bowl, wraps osv.

Urban Deli säljer flera matlådor som är veganska. Bl.a. en med tempeh och currydressing.

Lidl har grejer ibland. T.ex. frysta pizzor och chili sin carne.

Urtekram har en bolognese på glasburk som är supergod.

Soppor:
https://www.instagram.com/p/Bsbl4pzgNcV/

Färdigrätter:
https://www.instagram.com/p/Bsi1bXZAx0b/
https://www.instagram.com/p/Bt3rJsLAkd3/ (de sista är dock inte längre veganska!)

Snabbnudlar:
https://www.instagram.com/p/BsQchPzgln1/

Hoppas du hittar något som passar!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Upp till toppen