Annons:
Etiketthälsa
Läst 49034 ggr
sighni
2010-11-21, 13:49

Syra-bas-balansen

Lär dig mer om syra-bas-balansen!

Dr. Ragnar Berg är skaparen av begreppet ”syra-bas-balansen”. Han arbetade över 40 år i tyska kostlaboratorier men var svensk. Ragnar Berg dog 1956. Hans forskning hade inflytande över Are Waerlands kost som är central inom hälsokoströrelsen. Den var dock lakto-vegetarisk.

Dr. Berg studerade bl.a. mineralernas betydelse för ämnesomsättningen och fann att födoämnen som vid förbränning förutom kolsyra och vatten lämnar ett överskott av oorganiska syror krävde högre proteintillförsel än en basisk kost. Organiska syror (fruktsyra och mjölksyra) kan kroppen lätt befria sig från medan oorganiska syror kräver alkaliska mineraler (natrium, kalium, magnesium och kalcium) för att neutraliseras och utsöndras.

Dr. Bergs arbeten på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. För att hålla god balans i kroppen ska man dagligen äta sju gånger så mycket basbildande som syrabildande kost. Det innebär en glutenfri vegankost. Blandkost är syrabildande.

Med syra eller basbildande födoämnen menas sådana som producerar starka syror eller baser som inte kan utsöndras med njurar eller svett. Det är balansen mellan de syrabildande mineralerna klor, svavel och fosfor och de basbildande mineralerna, kalium, kalcium, magnesium och natrium som avgör om ett livsmedel är syra- eller basbildande.

Det anses i biologisk medicin att ett syraöverskott i kroppen framkallar eller förvärrar olika sjukdomar som t.ex. reumatiska sjukdomar, åderförkalkning, alla slags sjukdomar i bindvävssystemet, njursjukdomar, magsår och osteoporos.

Om smärta beror på upplagring av sura ämnesomsättningsprodukter kan man med tiden få bort smärtan genom att med en basbildande kost dränera och få bort ansyrningen ur kroppen. De flesta smärttillstånd beror dock inte på en upplagring av syror i kroppen utan på att cellväggar har blivit skadade eller dålig blodcirkulation. Detta kommer man inte åt genom en allmänt alkaliserande behandling.

Syra-bas-balansen och mineralbalansen är inte samma sak. Vanligen innehåller dock en basisk kost mycket mineralämnen så basöverskott och mineraltillförsel går ofta hand i hand.

Vid fasta utsätts kroppen för en stark förändring av hela kroppens ämnesomsättning. Det uppstår bl.a. en ökad utsöndring av urinsyra och andra syror som bildas vid fettnedbrytningen. För att även under fasta kunna utsöndra syror rekommenderas att fasta på drycker som innehåller ett starkt överskott av baser.

Oorganiska syror (fosfor-, svavel- och saltsyra), vilket är de i detta sammanhang mest betydelsefulla, påverkas inte av matlagningen om man inte kastar bort kokvattnet, lakar ur eller gör motsvarande förluster. Kokta grönsaker där vattnet kastas kan alltså bli syrabildande trots att den ursprungliga varan var basbildande. Använd gärna kokvattnet som stomme i soppor, såser, grytor eller koka säd i det. Ångkokning ger mindre mineralförlust.

Motion gör att hela kroppens ämnesomsättning och cirkulation aktiveras och intensifieras. När kroppen blivit friskare kan svettning medverka till syrautsöndring.

Grönsaker som odlats biologiskt är vanligen mer basiska.

Stress och oro gör kroppen sur men även en syrabildande kost ger kroppen mer arbete än vad den orkar med vilket gör den irriterad och överansträngd. Detta påverkar humöret och gör oss mer lättirriterade.

Vilka produkter är då syra och basbildande?

Enligt Dr. Berg är det följande:

Syrabildande är spannmålsprodukter, bröd, vissa grönsaker som t.ex. sparrisknoppar, sojabönor, bondbönor, brysselkål, bruna bönor, gula ärtor och gröna baljbönor, lingon nötter, saltat smör, ost, kött, fisk, ägg, margarin och olja.

Basbildande är de flesta grönsaker, rotfrukter och frukter och bär. Även komjölk, vassla och mesost och svamp.

Dr. Bergs syra/basvärden har inte känts trovärdiga för bl.a. makrobiotiker som huvudsakligen äter kokt säd. Dessa anser ris vara neutralt i motsats till Dr. Berg som ansåg ris vara starkt syrabildande.

Kemisten Rickard Berglund har utarbetat nya syra/basvärden vilka jag dock inte har tillgång till. Enligt Sundqvist är all frukt och alla grönsaker utom brysselkål, sparris och kronärtskockor samt alla baljväxter som t.ex. ärter och bönor basbildande. Basbildande drycker är bl.a. potatisvatten, nypondrycker, gröna drycker (t.ex. vetegräs), örtteer, dryck på extrakt av björkaska.

Potatisvatten

Skiva tunt eller mixa två-tre välborstade fina potatisar i 1 liter vatten. Låt drycken stå tills stärkelsen har sjunkit till botten. Det tar ca 12 timmar. Sila potatisvattnet utan att bottensatsen följer med. Smaksätt gärna med citronsaft.

Nypondrink

Mixa 2-3 msk nyponmjöl och en skivad banan med lite vatten. Tillsätt vatten tills konsistensen är lagom. Smaksätt drycken med lite koncentrerad god juice.

Basdryck

Koka 2-3 liter vatten med drygt 1 liter fint skivade rotfrukter, t.ex. potatis, morötter och rotselleri. Ta även med skivad purjolök, några vitlöksklyftor och en knippa persilja. Ännu effektivare blir drycken om en liten bit kombualg får koka med samt kryddor som anis, fänkål, koriander, rosmarin och timjan. Koka buljongen 30 min - en timme. Sila drycken och smaksätt ev. med curry och lite cayennepeppar. Låt drycken svalna och drick sedan ett till flera glas om dagen. Förvara drycken i kylen.

För mer kunskaper läs litteraturen nedan:

”Syra-bas-balansen” Åke Färnlöf, Hälsokostrådets förlag, 1994

 ”Tallmogårdens väg till hälsa. Praktisk biologisk medicin” av Dr. Karl-Otto Aly, 1985,

”Matglädje och hälsa” av Inga-Britta Sundqvist, 1992

Annons:
Ians
2010-11-22, 15:52
#1

jätte fin artikel Sihgni!

Mycket tänkvärt i vår moderna tid när många går runt och är "sura" och lider av många sjukdomar pga det.

sighni
2010-11-22, 19:53
#2

#1 Tack. Ja det har du nog rätt i.

Upp till toppen
Annons: