Etiketterinformationfakta
Läst 20046 ggr
[TrevorS]
2011-08-12, 18:08

Grodda

Att grodda är inte bara gott utan det är även lätt att göra hemma.

Det finns flera sätt att grodda på, men alla har samma princip, att låta dem ligga i blöt under natten, skölja dem noga, skölja morgon och kväll tills de är klara. Dock går det inte att grodda alla frön då vissa kan vara riktigt giftiga, därför är det bra att man kollar upp först vilka som går och inte går att grodda.

En av de bästa fröna att grodda är alfalfa, även kallad blålusern, när den växt till en blomma. Den blir ca 30 gånger större och är ultimat, 1 matsked fyller en burk på 500 gram.

Hur man groddar:

  1. Skölj fröna noga i ljummet vatten. Lägg dem i en burk med vatten och låt dem stå i 6-12 timmar eller under natten på mörk plats, alternativt ta över aluminiumfolie eller handduk.
  2. Häll av vattnet och skölj dem tills vattnet blir helt klart, skölj dem ett par gånger.
  3. Lägg över ett nät så de kan få andas eller lock med massor av hål, skölj dem morgon och kväll tills de är klara, tar mellan 3-7 dagar.
  4. Förvaras i kylskåp när de är klara, håller upp till några dagar.

VARNING:
Vissa groddar kan få ludna ben, så förväxla inte detta och tro det är mögel. Om groddarna skulle luka illa eller konstigt har något gått snett, kasta dem och testa om på ny kula, koka gärna burken du groddar i innan så du vet att den är helt ren.

Här finns några artiklar på hur man groddar några:
Adzukibönor
Mungbönor
Alfalfafrön
Linser

Man kan även grodda dessa:
Sojabönor
Kikärtor
Bovete
Hirs
Råris
Vete
Krasse
Sesamfrö
Linfrö (måste sköljas extra noga efter blötläggningen)
Ruccola
Bockhornsklöver
Broccoli
Dill
Gröna Ärter
Hampa
Korngräs
Krasse
Rädisa
Röd Rädisa
Senapsfrön
Vete

Länkar:
Rawfoodshop
Börja grodda för nybörjare

Anterrabae
2011-08-14, 21:59
#1

Tack! Skrattande

Då var det bara att starta då!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Upp till toppen