Etiketterinformationfakta
Läst 30500 ggr
DesK
2011-09-25, 12:29

Svenska äpplen

Ingen vet med säkerhet hur länge vi har odlat äpplen i Sverige. Fynd från Östergötland visar att det växte vildäpplen i Sverige under yngre stenåldern. Det finns äppelträd i nästan hela landet, men till de norra delarna av Sverige kom de rätt sent. Det var främst klostren, slotten, prästerna, adeln och soldaterna som spred äppelodlingen i vårt land. Alla plantskolor har äppelträd i sitt sortiment. Om inte just det träd som du vill ha finns hemma brukar man kunna beställa det. Svenska äpplen har tunt skal, härlig arom och gott kött.


Ett av mina gamla äppeltråd fotat 2 september 2011

Lite om äppelbotanik
Äppelträdet hör till familjen Rosacea, de rosblommiga, släktet heter Malus. Malus silvestris = den europeiska vildapeln och Malus pumila = den asiatiska sötapeln. Båda dessa och fler antas ha gett upphov till våra odlade äppelsorter. Det finns fortfarande vildapel i Sverige, dessa äpplen är mycket sura men ger god gelé och gott vin. Vi hittar också då och då I våra skogar och marker vildväxande äppelträd som kommit till genom att en äppelkärna har grott och börjat växa. Denna typ av träd kallas vildstammar eftersom en äppelkärna aldrig ger upphov till modersorten. Äppelträden som vi köper idag består av en grundstam med en inympad äppelsort. Familjeträd uppstår när man senare ympar in 1-3 sorter på den första ympen. Äppelblomman har 5 stora, runda och rosavita kronblad och små gröna foderblad, ståndare och pistill med 5 märken.


Eva med äpple målning av Gunilla Rasmusson

Äpplen i konst och litteratur
I såväl konst som litteratur förekommer äpplen ofta. Alla vet vi väl att det bibliska kunskapens träd bar just äpplen.Otaliga är de målningar där äpplen spelar en mer eller mindre framträdande roll. Även många moderna konstnärer har med äpplen i sina konstverk. Äpplets vackra form och färg gör det till ett vackert inslag i konstverk och i våra hem.
I litteraturen minns nog många av oss berättelsen av Vilhelm Moberg om Karl-Oskar och Kristina, som planterar kärnor från småländska äpplen i Amerika och Kristina som dör med ett äpple i handen. Dock vilseleder Moberg oss när han skriver att det är ett astrakanäpple, se stycket ovan. I vårt äldsta nordiska diktverk Eddan, nämns äpplen i sagan om Iduns äpplen och Skirnesmål. Moa Martinssons debutroman hette Kvinnor och äppelträd. Ja listan skulle kunna göras lång över såväl svenska som utländska författare som uttrycker sin kärlek till denna underbara frukt.

Slarvig äppelkaka

Äpplen i mat och bak
Äpplet är en mångsidig frukt som kan användas till matlagning, bakning, vin- och starksprit. Äppelfläsk, äppelrulader, ciderskinka, äppelkål, äppelchutney, waldorfsallad, sillsallad, äppelmos, äppelkompott, äppelgelé, äppelpaj, äppelkaka, toscaäpplen, apfelstrudel, Tarte Tatin, änglamat, äppelmuffins, äppelbeignets, äppelglögg, äppelbål och mycket mer kan vi njuta av och göra själva. Det är trevligt att göra egna äppelinläggningar att ge bort till jul eller andra högtidsdagar. Om du har en någorlunda sval matkällare kan du förvara en hel del äppelsorter rätt länge i denna. På så vis kan du njuta av dina egna äpplen långt efter att skördesäsongen är över.


Lite av våra äpplen

Några av mina svenska favoritäpplen
Cox Orange är ett renetteäpple med fast tungt kött och en speciel arom. Då äpplet mognar sent passar det bäst att odla i södra delen av landet. Äpplet har god hållbarhet, därför förknippar många detta äpple med jul.
Gravensteiner är ett mångsidigt äpple med en härlig arom, sött saftigt ganska fast kött. I likhet med Cox Orange kan det endast odlas med framgång I landets södra delar.
Gyllenkroks Astrakan är ett härdigt anspråkslöst träd som tidigt börjar bära frukt. Köttet är fint, ljust, saftigt och med en härlig arom.
Maglemer är ett mycket gott äpple med vitt, fint, sött och saftigt kött och lång hållbarhet. Sannolikt härstammar det från Danmark.
Oranie är ett härdigt och gott äpple som tyvärr har benägenhet att drabbas av skorv och grentorka. Köttet är fint, gulvitt, mycket saftigt och med fin arom.
Signe Tillisch kommer urprungligen från Danmark och är ett gott saftigt äpple med löst kött och fin arom. Tyvärr angrips det lätt av skorv.

Transparente Blanche är ett härdigt och anspråkslöst träd som bär frukt mycket tidigt. Äpplena är goda att äta men har mycket dålig hållbarhet De passar bra till mos och kompott
Åkerö är mitt absoluta favoritäpple och en av våra äldsta äppelsorter. Moderträdet från 1700-talet lär ännu stå kvar på Åkerö säteri I Södermanland.Trädet är härdigt och friskt, men bär frukt sent. Köttet är grovt, fast, saftigt, vitgult och mycket aromatiskt. Äpplet har god hållbarhet och är allsidigt och användbart. Jag äter det mycket gärna dagligen när jag har tillgång till det.

Det finns inga äpplen som växer i zon 7, men Antonovka, Charlmaskoi, Rescue, Särsö och Farmors juläpple är några sorter som kan odlas i zon 5-6.

Källa utöver egna erfarenheter är: Äppelboken av Görel Kristina Näslund Förlag Rabén&Sjögren 1985
Tack till Gunilla Rasmusson, Sajtvärd för Konstnärer iFokus, för artikelbilden och målningen av Eva med äpple i handen, båda dessa är målade med olja på duk! Anterrabae har tagit bilden av Transparente Blancheäpplena. Övriga bilder har jag fotograferat.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2011-09-25, 23:37
#1

Tack för en fin artikel!

En personlig favorit är Transperant Blanche. Skrattande Har tre träd av just denna sort till mitt förfogande. Tur, för det är ett av de få som jag gillar bäst. Alice är gott också.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-09-26, 09:43
#2

Ida ja det är ett gott äpple, men tyvärr har det dålig hållbarhet- Man får ju ligga under trädet och käka äpplena! Flört Vad gör du med dina äpplen?

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2011-09-26, 10:13
#3

Äppelvin Skrattande

och så rensar jag och fryser dem i bitar till senare bak..

och några får gå till mos. Det blir ett riktigt friskt mos. Och det görs med fördel när äpplena legat ett tag och "mjölat!" till sig.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
2011-09-26, 10:19
#4

Sen äter jag dem som de är, när de är nyplockade. Friska och krispiga. Såklart. De är riktigt schyssta att göra must/rä-jos på.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Upp till toppen