Etiketterinformationfakta
Läst 44365 ggr
Anterrabae
2011-09-05, 21:22

Polenta

Polenta betyder majs. Polenta är majskornets kärna, krossat och torkat till gryn, ungefär som vetets mannagryn. Polenta används över en stor del av världen som basföda, och är mycket användbart. Till exempel i grytor eller som tillbehör. Som ensamrätt eller som gröt eller välling. Passar utmärkt att baka bröd och efterrätter på. Det verkar som man kan ha Polenta till nästan allt.

Polenta är det italienska namnet för Majs. Polentagryn görs av krossade majskärnor. Ungefär som mannagryn är vetekornets kärna. Polentagryn finns i flera olika grovlekar, och passar därför till många olika mat- och efterrätter.

Polenta kommer av Latinets pulmentum och betyder gröt. De romerska soldaternas basföda var en gröt eller välling som främst gjordes på vete, men som så småningom kom att göras på majs i stället.

Majset kommer från syd- och centralamerika där man också har majsrätter av polentakaraktär. Afrika har även de majsgröter av olika slag som en av sina baslivsmedel. Majsgröten som liknar polentan är ganska frekvent förekommande världen över. Framför allt i afrika, nord- syd- och centralamerika samt södra europa.

Polenta är rik på fibrer, komplexa sockerarter och andra kolhydrater. Men innehåller även aminosyror, proteiner, mineraler och vitaminer, samt omättade fettsyror.

Traditionellt kokas polentagröten i en stor koppargryta som på Italienska kallas paiolo. Polentagröten tillagas på så sätt att man låter vatten och salt koka upp, häller i grynen under kraftig omrörning och låter koka upp och ihop. Därefter får gröten tjockna och svälla i 30-40 minuter. Gröten ska vara tjock och kraftig. Sedan får gröten svalna och stelna. Därefter kan man skära skivor och steka eller grilla. Skära kuber och lägga i gryta eller värma/baka i ugnen och servera med grytor och såser av olika slag. Kött och fisk är vanligast. Man har den med andra ord som tillbehör på samma sätt som vi har potatis, ris eller pasta.
Här ser vi Polenta fylld med soltorkade tomater, och kryddade med vitlök och oregano. Stekta i olivolja tills fin färg och krispig yta. Serveras med jordnötsbiff och blandsallad.

Polentan fungerar även som ensamrätt. Då kan man lägga grönsaker, kött eller fisk direkt i gröten och tillaga polentan smaksatt. Då används till exempel smakrik fisk som sardeller eller ansjovis, eller rökt kött alternativt svamp och andra grönsaker. Lägger man i baljväxter av olika slag får man desuutom upp proteininnehållet.

Polentavälling eller polentagröt förekommer, men är en variant som är mindre vanlig och kanske mer förknippas med söta rätter och desserter.

Polentan är glutenfri och stärkelserik och passar därför utmärkt i glutenfri bakning. Det är vanligt i majsbröd, kakor och puddingar. Den finmalda polenten, som nästan är som ett majsmjöl passar även bra till glutenfria paneringar, eller på andra ställen där man skulle använt ströbröd.
Nybakade polentafocaccia. Sega,frasiga och naturligt glutenfria dessutom.

Text och bild: Ida Sundberg, Anterrabae

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-09-07, 12:00
#1

Vilken jättebra artikel med fina bilder! Glad Jag har aldrig tänkt på att polenta är så mångsidigt!

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2011-09-07, 12:14
#2

Tack! Skrattande

Det har inte jag heller tänkt på, men fick lära mig.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-07, 12:15
#3

Håller med DesK, riktigt bra artikel! Skrattande

Anterrabae
2011-09-07, 13:31
#4

SkämsSkrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

placebo
2011-09-08, 14:30
#5

Vore trevligt om även blå/lila polenta blev tillgängligt i närmaste lokalbutik.

http://cookingwithalycat.files.wordpress.com/2011/08/photo_fe634816-65b4-a0f1-3672-d37e98c1ed61.jpg?w=612

Anterrabae
2011-09-08, 15:49
#6

ja verkligen! Det har jag inte sett!

Däremot tycker jag att jag vill se mer av dessa majssorter Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-08, 15:53
#7

Jag har ätit majs som haft olika färger på skalet, men de smakar likadant som vanliga. Skrattande

Anterrabae
2011-09-08, 22:01
#8

Jag tror dig, men det skulle vara så roligt att servera flerfärgad majs eller polenta.. Precis som det är roligt med flerfärgad quinoa, potatis rödbetor ris mm

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-08, 22:16
#9

kanske kommer någon dag kan man hoppas! Skrattande

Anterrabae
2011-09-08, 22:18
#10

Japp, kanske att man aktivt får fråga också, så att de ser att det finns ett intresse att det tas in.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-09-08, 22:23
#11

Jag har en liten fråga angående majs i alla de former. Är det inte så att man kan få så kallad pellagra av att äta för mycket majs? Här är en länk till detta

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2011-09-08, 22:38
#12

jo i teorin, om man har majs som basföda så kan det nog inträffa. men jag tror att man får i sig annan mat som är rik på niacin (och de övriga b-vitaminerna) eller i alla fall många saker som innehåller lite.

Jag gissar att om man ska råka ut för det här ska man nog vara blodgrupp b som inte tål majs alls Har man den blodgruppen så är majs bland det giftigaste man kan äta, just för att det hämmar näringsupptaget då majsen reagerar med det blodgrupssspecifika i immunförsvaret hos blodgrupp B. Annars måste man nog äta bara majs, och väldigt lite annat.

Främsta källan för niacin i kosten är B-jäst, jästextrakt, riskli och vetekli. Sen kommer animalier såsom tonfisk (på burk, i vatten) lever andra inälvor, kött, fet fisk. Men det finns även i mandel och sojamjöl. Är man orolig för sina b-vintaminer så bör man skaffa sig ett brett b-vitaminkomplex.

Misstänker man har niacinbrist, så har man förmodligen ont om de andra också.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-09-08, 22:43
#13

Ida, tack för klargörandet! Sannolikt är det precis som du säger! Glad

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade

Anterrabae
2011-09-08, 22:53
#14

Vad jag har förstått så hämmar inte majset upptaget av b-vitaminer, generellt. Det bara finns inte i majs. Precis som att man kan få skörbjugg om man BARA äter ägg.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-08, 23:42
#15

Har man niacinbrist så äter man troligen dåligt med kli, ris, vete, majs. Man får ju oftast svullen tunga eller inflammation i munnen (men kan också vara blåsor, herpes, förkylning eller att man har för ren mun = borstar tänderna för ofta eller reaktion på tandkrämen), extremt torr hud (kan även bero på väder, halten med klorin i vattnet m.m.) och diarré, extrem trötthet (diareé kan bero på andra faktorer som magsjuka m.m. trötthet kan bero på andra vitaminbrister). Skrattande

[TrevorS]
2011-09-28, 18:33
#16

Funderar på att göra en julskinka i år på polenta och rödbetor. Undrar om det räcker att mixa kokade rivna rödbetor och mixa dem och sedan koka upp med polenta tills det blir en smet och forma till skinka och grädda med griljering.

Anterrabae
2011-09-28, 19:04
#17

Ja det borde det göra! Men kom ihåg att salta ordentligt då både rödbetorna och polentan är ganska söta.

Polentan håller ju för att koka i gryta efter gröten stelnat. Det borde bli jättebra.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

kelfwing
2011-09-28, 19:05
#18

Har troligen inte med färg att göra.   Men enligt mannen (som kommer från El Salvador som ligger vid ekvator, så jag tycker han borde veta…) och jag har inte blandat ihop majs med något annat (har en tendens att blanda ihop saker) så ska majs finnas i olika sötvarianter, dvs. olika sorter är olika söta,  jag snackar alltså samma skillnad som mellan matbanan och vanlig banan.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anterrabae
2011-09-28, 19:13
#19

Det finns såklart, frågan är hur man får tag i de variationerna här.. Har maken något tips?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-28, 19:26
#20

Tänkte köra med grönsaksbuljong också den är också lite salt.

Visst finns det olika sötma på olika majs, det finns massor av olika sorter och färger, dock är den söta gula vanligast här i Sverige. Skrattande

Anterrabae
2011-09-28, 21:25
#21

Grönsaksbuljong blir nog kanon! Lite mer än bara salt, blir liksom en botten och bredd i smakerna. Tror att det kan behövas lite extra olja eller annat fett för att binda smakerna, men bara lite, så den inte blir lös.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

kelfwing
2011-09-28, 22:06
#22

Nej,maken har inget tips, han har fortfaren inte efter 7 år fattat att det växer majs här  i kalla Sverige (talar om det för honom varje år, varje år är det ny information….)

Tror inte att de andra sorterna finns i Sverige, om de inte finns någon religion/etniciet som använder de i någon högtid, då finns de i välsorterade invandrarbutiker när denna högtid infaller.

Men ett tips är om man vill hitta saker som inte finns i vanliga livsmedelsaffär, att bege sig till någon stadsdel/förort som har många invandrare av olika nationaiter, typ Skärholmen i Stockholm.  Där finns mycket även i de vanlgia livsmedelsaffärerna.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anterrabae
2011-09-28, 22:29
#23

Jo det är sant. Invandrarbutiker är toppen. Jag älskart. Har en indisk, en arabisk/mellanösternsk/nordafrikansk och östasiatisk i min relativa närhet. Det är ganska stora butiker med brett utbud.

Sen finns det ju många småbutiker runt omkring där man får passa på när man har vägarna förbi.

majs går att odla i sverige, i alla fall de södra delarna. Hör fler och fler som lyckas riktigt bra. Men det är väl lite sortkänsligt kan jag tänka. Alla sorter överlever inte..

Det är nog så lite till mans med makarna, viss information fastnar, annan  inte. FlörtKyss men vi tycker om dem ändå!! (inte för att jag är så mycket bättre, men ibland kan det vara roligt att hävda sig)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

kelfwing
2011-09-28, 22:33
#24

Ursäkta om det här låter argt:  Majs inte bara går att odla i Sverige. Det ODLAS majs i Sverige.  I södra Sverige (är från Öland ursprungligen) som har vi självplock på majs, precis som på jordgubbarna.   Men antaglgien. har du rätt, Sverige klarar troligen inte alla sorter…

Jag har övertaget på min man när det gäller komma ihåg vad som sagts och inte… (men han är å andra sidan bättre på andra saker som jag är lite sämre på…. ) det gäler att komplettera varandra.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anterrabae
2011-09-28, 22:49
#25

Såklart, komplettering är det som gäller.. annars funkar det ju inte. Vi är alla bra på olika saker. Samma gäller här hemma.. Jag hade inte byggt en juicepress Flört Eller letat all denna information som ledde fram till det.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-29, 09:08
#26

Jag glömde faktiskt säga att jag såg på Willys i Trollhättan (inte den vid öob) att de hade majs som hade några där det var andra färger på (några röda majskorn per kolv), fast de hade form som en "barbapapa" så de såg inte så tiltalande ut.

Annars tror jag det kan vara svårt att få tag på om ingen annan odlar. Men borde gå att köpa och odla här andra sorters också i Sverige.

Anterrabae
2011-09-29, 10:40
#27

Va?! Tilltalas du inte av barbapappamajs? FörvånadFlörtSkrattande

Jag hade köpt den direkt, för att testa. Hade inte kunnat hålla mig. OskyldigSkäms

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-29, 11:13
#28

Hehe, njae inte direkt såg inte så fräsha ut, men man tar ju av toppen en liten bit ändå men kändes inte tilltalande säkert legat någon dag då bladen såg torkade ut inte gröna och fräsha som de ser ut nyplockade. Tungan ute

Kom på att man kan göra polenta och hyvla med osthyvel och ringla lite olja och lite salt så kan man göra chips i ugnen på dem.

Även kan man göra ost också!

[TrevorS]
2011-09-29, 11:13
#29

Krämig polentaost

Ingredienser:
4 dl havre eller sojamjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1/4 tsk svartpeppar
2 dl polenta
1/2 dl bjäst
3 msk margarin

Gör så här:
Koka mjölk och vatten på hög värme, tillsätt salt, vitlökspulver, lökpulver och svartpeppar. Trör ner gradvis polenta och koka under ständig omrörning tills polentan börjar tjockna, dra då av kastrullen från plattan och tillsätt b-jästen och margarinet. Dags att serveras.

[TrevorS]
2011-09-29, 11:27
#30

Polentaost

Ingredienser:
8 dl vatten
4,5 dl vatten
4,5 dl polenta (eller majsmjöl)
1/2 tsk salt
3 msk margarin
1/2 dl bjäst
1/2 dl tomatsås

Gör så här:
Koka upp 9 dl vatten och salt i en stor kastrull och koka upp. Blanda polenta och vatten och rör ihop. Häll i långsamt under ständig omrörning, rör hela tiden och låt det koka tjockt som tar cirka 20 minuter. När det börjar bli riktigt tjockt rör ner bjäst och margarin tills det smält. Smörj en form och häll i polentan och låt den svalna helt.

Har aldrig testat receptet men ska fungera riktigt bra, ska gå att hyvla.

[TrevorS]
2011-10-08, 14:15
#31

Håller på att göra lite polenta nu, får se vad jag gör med det sedan.

Upp till toppen