Etiketterinformationfakta
Läst 17437 ggr
[TrevorS]
2011-03-22, 10:58

Vegetabilisk Kaviar

Det är lätt att göra egen vegansk kaviar, inte många ingredienser behövs heller. Här är tre recept och lite tips och information.

Quinoakaviar _(svårhetsgrad: lätt)
Perfekt eftersom det finns röd och svart quinoa att välja mellan.
_

2 dl quinoa
4 dl vatten
½ tsk salt

  • Gör så här:

Häll quinoa i vatten i en liten kastrull, koka upp och sänk till lägsta temperatur och låt sjuda utan lock i ca 20 minuter.  Rör försiktigt ner saltet och för att kornen inte ska fastna i varandra. Täck över med lock och låt sjuda i 15 minuter till. (detta är inte enligt anvisningarna på paketet, men den får en fin och "fluffig" konsistens som vi är ute efter). Fluffa till quinoan försiktigt med en gaffel och låt den svalna helt. Serveras sedan som vanlig kaviar.

Agar-agarkaviar (svårhetsgrad: medel/svår)

2½ dl vatten
1 tsk agar-agar
1 msk collorit sojakulör (sojafärg inte för smak!)
salt

Extra: Tom och urtvättad kryddburk med små och stora hål.

  • Gör så här:

Förbered med att hälla upp kallt vatten i en bunke (fyll gärna nästan full) och ställ in den i frysen. Blanda sedan vatten och agar-agar och koka upp under omrörning, låt koka i någon minut under ständig omrörning tillsätt sojafärgen och rör runt tills den blandat sig med blandningen. Ta fram bunken (jag använder grytvantar, burken blir varm!), häll blandningen i kryddburken och håll den nära vatten och droppa ut vätskan ur burken (om de blir för platta vänta en liten stund och försök igen, vätskan kan vara för varm.). Rör kryddburken runt så du inte droppar ner på samma ställe, det tar ett tag. När du är klar. Låt de ligga där i någon minut, ta av eventuell hinna som kan bildas på ovansidan av vattnet. häll genom en sil och salta med ca ½ tsk salt och rör försiktigt runt. Serveras som vanlig kaviar.

Kaviar på "tub"/Kaviarpastej (svårhetsgran: lätt)

1½ dl quinoakaviar
4 msk solrosolja
1 stor paprika
2 msk tomatpure
1 nypa salt
några droppar citronsaft

  • Gör så här:

Hacka paprikan fint. Fräs allt under ständig omrörning i 1-2 minuter. Häll sedan av och mixa tills pastejen blivit slät. Förvaras i kylskåpet med lock.

Tre små bilder tagna av Oscar S. Stora bilden och Artikelbild DesK.

Ians
2011-03-22, 11:38
#1

Hur länge kan man ha dessa kaviarer i kylen då?

[TrevorS]
2011-03-22, 11:47
#2

Det varierar så pass mycket beroende på om man vakumpacketerar eller inte, hur varmt det är ute. Men några dagar ska de hålla. Quinoakaviarn har jag haft 4 dagar i kylen och ätit av och det fungerade toppen. Skrattande

marsala
2014-02-01, 03:40
#3

Tapiocakaviar blir ungefär som agarkaviaren. En halv dl små tapiocagryn hälls i kokande vatten med ett noriark och två tsk salt eller buljongpulver. Ta av från spisen och låt svälla. Smaka av med kryddor och ev. litet citronsaft. Litet olja i hindrar att det klibbar ihop till en stor klump.

marsala
2014-02-01, 03:41
#4

Länk till ett recept. Finns fler om man söker på tapioca caviar:

http://www.examiner.com/article/vegan-caviar-for-haute-cuisine-tastes-with-no-guilt

Upp till toppen