Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Recept (Pålägg)

Risskinka från 1983

2010-09-02 19:09 #0 av: [TrevorS]

En julskinka från 1983. Men ändå rätt spännande och faktiskt rätt god. Man kan även griljera den genom att man efter format den till en skinka, blandar lite havregrädde eller sojagrädde med senap, griljera den tunt och släng sedan på lite ströbröd alternativt vetefritt ströbröd. Gräddas sedan i 200°C tills den får en fin färg. Ska stå under natten eller till dagen efter när den är klar.

Ingredienser:
5 dl kokt avorioris eller risgryn
1 tub tartex eller hemmagjord pastej

Gör så här:
Koka riset och blanda det med tartex till en jämn färs. Forma sedan smeten till en skinka och låt den stå kallt under natten eller till nästa dag. Skärs sedan upp i skivor.

Anmäl
2010-12-12 14:32 #1 av: [TrevorS]

Det går dessutom toppen med hemmagjord tartex!

Anmäl
2011-09-28 12:59 #2 av: [TrevorS]

Kul recept annars. Skrattande

Anmäl
2011-09-28 17:27 #3 av: Anterrabae

Låter jättespännande, bra att kunna variera sig! Jag har inte tartex i burk utan i tub, (har inte gjort egen än) hur mycket är det i en burk tartex?

När jag vet det ska jag testa!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-28 17:28 #4 av: Anterrabae

Låter jättespännande, bra att kunna variera sig! Jag har inte tartex i burk utan i tub, (har inte gjort egen än) hur mycket är det i en burk tartex?

När jag vet det ska jag testa!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-28 18:18 #5 av: [TrevorS]

Tartex såldes på burk förr i tiden men det är samma mängd i tuben som i burken. Dock sett någon enstaka gång tartex på burk men det är över ett år sedan jag såg det sist. Testa gärna, ta gärna bild också. Skrattande

Anmäl
2011-09-28 19:06 #6 av: Anterrabae

Japp, ska göra det till mamma, hon är så less på de pålägg hon har Flört Jag har fått mina föräldrar att gå mer och mer mot vegetariskt leverne!

Vi åker upp till dem imorgon.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-28 19:09 #7 av: DesK

TrevorS visst har du skrivit en braig artikel om hemgjord pastej? Jag hittar den inte just nu - mig vara blindstyre Skäms

Désirée

Anmäl
2011-09-28 19:19 #8 av: Anterrabae

Hoppas på att artikeln hittas, under tiden kan jag rekommendera dessa matnyttiga trådar:

http://vegan.ifokus.se/discussions/4d71385cb9cb46222105055f-grundrecept-pastej#4d712475b9cb462141046859-1

http://vegan.ifokus.se/discussions/4d713848b9cb462239050541-pastejer-recept#4d712475b9cb462141046859-1

Vid en snabb översyn ser de ganske lika ut, men lägger in båda för säkerhets skull.

Tack för  braiga recept TrevorS! Skrattande

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-28 19:30 #9 av: [TrevorS]

Var nog de recepten som menades. Kom på att ibland beroende på vilka råvaror kan det behöva tillsättas 1 tsk-1 msk vatten. Tänkte skriva men datorn segar ner sig så jag kommer knappt in på sidorna. Flashreklamen här gör det inte lättare heller för tillfället.

Anmäl
2011-09-28 21:23 #10 av: Anterrabae

Vad har du för webläsare? I och för sig har jag också haft problem med ifokus till och från idag och ganska ofta på sistone.

Nu ska jag testa denna risskinka också. Skrattande Är övertygad om att den blir smarrig! Återkommer med rapport och bild.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-28 23:43 #11 av: [TrevorS]

Det har inget med webläsaren att göra, det har med att göra att datorn fått vatten över sig, flera saker har lagt av i den som ena ram-minnet samt hårdisken har en tillfällig. Så den går riktigt segt och gör jag för mycket startas den bara om sådär utan förvarning. Så jag måste köpa nytt ram-minne och hårdisk men har inte riktigt råd med det den här månaden eller nästa.

 

Ja kom med bild alltid kul.

Anmäl
2011-09-29 00:31 #12 av: Anterrabae

Aha, nej det är sant, datorer gillar inte att bada. De brukar uppföra sig konstigt då. Jag spillde en stor mugg varm choklad över våran gamla dator för några år sen. den återhämtade sig aldrig.. Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-29 00:43 #13 av: [TrevorS]

hehe, kan tänka mig det, som tur var gick bara ram-minnet och hårdisken samt dvd-spelaren sönder. Hårdisken bytte jag till en tyvärr mycket liten som jag hade liggandes. Ram-minnet från min gamla bärbara dator bara 512 mb så det är riktigt långsamt då det är minimumkravet för datorn.

Anmäl
2011-09-29 00:49 #14 av: Anterrabae

Åh, va segt. Hoppas du får fixat till datorn så snart som möjligt.. Obestämd Det är alltid extradrygt när man måste byta ner sig sådär i prestanda.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-29 09:15 #15 av: [TrevorS]

Det är ju inte så superdyrt att köpa dessa grejer i för sig men det tar sig. Man är ju van vid att det går snabbare.

Anmäl
2011-09-29 10:37 #16 av: Anterrabae

Nä och även om de inte är superdyra så ska man ju fortfarande ut med pengarna..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-29 10:57 #17 av: [TrevorS]

Jo det är ju så mycket mer man måste betala, jag brukar bearbeta av en grej i taget, känns rätt skönt det med. Skrattande

Anmäl
2011-12-05 23:43 #18 av: [TrevorS]

Har du testat den än Ida?

Anmäl
2011-12-05 23:48 #19 av: Anterrabae

Nä, haha, men jag tror inte att en vecka passerar utan att jag tänker att jag ska.. Då kan man säga att det är dags nu va? Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-05 23:51 #20 av: [TrevorS]

Börjar att bli jul ju. Jag har några jag har planerade men inte kommit så långt att jag testat än bara. Skrattande

Anmäl
2011-12-06 00:02 #21 av: [TrevorS]

Påpeka att jag såg att jag skrivit fel så det blev helt galet, det stod att den skulle stekas, men menade ju förståss "skivas"! Två helt olika saker. Flört

Anmäl
2011-12-06 00:07 #22 av: Anterrabae

Haha, vilken tur att du såg det. jag trodde den skulle skivas ioch stekas Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-06 01:13 #23 av: [Aquelegia]

Är det ört eller naturella varianten man skall ha ?

 

Anmäl
2011-12-06 02:41 #24 av: [TrevorS]

#22. Ne, steka skivorna skulle det ju inte var, utan skiva till skivor, vet inte hur det blev så galet.

#23. Skulle nog valt naturell, men gillar även smaken av den med örter i, den känns lite mer "köttig" på något sätt. Orginalreceptet står det bara "tartex" (finns i hälsokostaffären), antar det var den naturella, jag använde naturell till den jag gjorde i alla fall.Skrattande

Anmäl
2011-12-06 08:55 #25 av: [Aquelegia]

Jaha tänkte på den vegepastejen man kan få tag på i vanliga butiker men tror inte det är så stor skillnad kollar i hälsobutik först för att dubbelkolla så det är liknande.

Anmäl
2011-12-06 10:57 #26 av: [TrevorS]

Receptet är från 1983, på den tiden fanns inte tartex på till exempel Domus (numera konsum) ICA och liknande. Tartex förr var lite billigare än tuben Cenovis som kostade då dubbelt så mycket, men funnits i Svensk handel sedan 1942. Sedan att jag vet det är ju lite pinsamt. SkämsSkrattande

Men tartex är oftast billigare i större matvarubutiker än i hälsobutikerna (Nyform äger produkten Tartex). Du får även 5 kr rabatt om man skriver ut den här från deras hemsida.

Anmäl
2011-12-06 11:24 #27 av: Anterrabae

Oh, att det fanns tartex med champinjon eller chili också hade jag ingen aning om! Den chilivarianten ska jag försöka få tag på, vill ha en med lite sting.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-06 11:31 #28 av: [TrevorS]

Det är inte så mycket sting i den skulle jag påstå faktiskt. Obestämd Jag brukar ju göra min egna pastej. Så får man önskad smak. Oskyldig

Anmäl
2011-12-06 11:34 #29 av: Anterrabae

Det brukar jag med, när jag är hemma. Men emellanåt är det så mycket smidigare att få med sig en tup.. som är klar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-06 11:42 #30 av: [TrevorS]

#29. Ja visst är det det. Jag är också lat ibland, men jag brukar se till att göra mycket tartex när jag väl gör så jag har så det räcker och blir över, även lagt in på burk också. Skrattande

Anmäl
2011-12-23 17:16 #31 av: Anterrabae

Nu står risskinkan i ugnen och griljeras.. Har även en sylta i kylen på stelning. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 17:51 #32 av: [TrevorS]

Du får lägga upp bild på den sedan. Vill se hur din blev!

Vad gjorde du för sylta?

Anmäl
2011-12-23 17:58 #33 av: Anterrabae

Jag gjorde den du skrev om i idag-tråden. Den kändes mest jag, om man kan säga så. Fast jag tog gula ärter i stället för soja.

Jo bild kommer.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 18:43 #34 av: [TrevorS]

Okey, undrar hur det blir med gula ärter, annars fungerar med med kikärter, den är också väldigt lik. Men blir konsistensen densamma som gula ärtor något när den svalnar? Det som gör jobbet är ju lagerbladen, utan dem så har man ju inte mycket. Flört

Var det denna?

Anmäl
2011-12-23 19:40 #35 av: Anterrabae

Nej, det var denna i inlägg 30 och 31

Det ser ut som det funkat, men jag har inte tagit upp och skurit i den än. Får återkomma om det, och då kommer det nog bild också.

Här är risskinkan så länge, Har inte skurit den heller, då den ska vila i kylen till imorrn.

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 20:17 #36 av: [TrevorS]

Just ja, tänkte på pastej, blev ju lite galet. Oskyldig

Har du polenta på istället för ströbröd? Jag gör griljerad kålrot och vill ha på något men rädd att polentan skulle bli för krispig eller knaprig.

Anmäl
2011-12-23 20:29 #37 av: Anterrabae

Jo jag tog den extra fina, den som bara är lite mer än mjöl... får se hur det blir. Annars är det ju inte svårt att ta en brödskiva och torka och mixa. Eller mixa havregryn och blanda i griljeringen, blir lite grå i färgen annars.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 20:39 #38 av: [TrevorS]

Jo, får se kanske blandar havre och polentagryn.Skrattande

Anmäl
2012-12-10 16:47 #39 av: [TrevorS]

Hur smakade den? Glömde fråga. Var din lätt att skära?

Anmäl
2012-12-11 17:05 #40 av: Pelle Långlös

Skall man koka riset först innan man formar den med tarbex?

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-12-11 17:08 #41 av: [TrevorS]

#40. Riset ska kokas klart först, när den har kokats klart blandar man ner tartex. Skrattande

Anmäl
2012-12-11 17:11 #42 av: Pelle Långlös

Ah... okej. Skrattande

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-12-11 17:14 #43 av: Anterrabae

Ja den stelnade bra, smakade ok och var lätt att skiva, även tunnt. Den smakar dock tartex, Inte så mycket mer. Ska jag göra den igen vill jag nog ha mer smak än så ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.